Digitalisering är viktigt för Halmstad

Vi måste hitta nya sätt att utföra arbetsuppgifter på – och i den omställningen spelar digitaliseringen en absolut nyckelroll. Det skriver Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

HP Debatt 6/7. De kommande åren behöver Sveriges kommuner stärka sin ekonomi med tiotals miljarder, antingen genom nya resurser eller genom effektiviseringar. Halmstad är inget undantag.

Delvis är detta ett resultat av demografiska förändringar, med snabbt växande årskullar barn och äldre som inte matchas av motsvarande tillväxt hos den arbetsföra befolkningen.

Detta skapar inte bara ekonomiska utmaningar utan det kommer också vara mycket svårt att hitta personal både för privata och offentliga arbetsgivare. Därför måste vi hitta nya sätt att utföra arbetsuppgifter på – och i den omställningen spelar digitaliseringen en absolut nyckelroll.

Digitala lösningar kan effektivisera offentlig verksamhet i många olika tidsperspektiv. Långsiktigt kan avancerade analyser av stora datamängder till exempel bidra till att förebygga sjukdomsfall hos enskilda individer – där nyttan kanske uppnås först om 10–20 år.

ANNONS

På kort sikt kan en enkel övergång till en e-blankett frigöra administrativa resurser redan samma dag som den tas i bruk.

Digitalisering har en avgörande roll – men ska aldrig ses som ett mål i sig. Digitala lösningar ska i stället bidra till att uppfylla våra andra mål; som att ha en enkel och effektiv hantering av byggärenden, en god och likvärdig utbildning, eller en kostnadseffektiv administration.

Att finansiera och utveckla nya lösningar är emellertid dyrt. Statlig finansiering för att överbrygga utvecklingskostnader är helt nödvändigt och från Halmstads sida så arbetar vi nationellt tillsammans med Sveriges övriga kommuner för att uppmärksamma staten på att vi inte kan klara av denna utmaning på egen hand.

Vi har emellertid också ett stort eget ansvar. Halmstad har därför valt att bli delägare i bolaget Inera, där kommuner gemensamt utvecklar och förvaltar digitala lösningar.

Alliansen i Halmstad har också tillfört fem miljoner kronor till en fond för att finansiera nya digitala lösningar som varaktigt minskar driftkostnader. Om detta leder till önskade effekter kommer modellen utvecklas och tillföras mer resurser de kommande åren.

Vi har även tillsatt en e-tjänstsamordnare som kommunövergripande ska identifiera flöden som går att effektivisera digitalt och skapa fler dygnet runt-tjänster till Halmstadborna.

ANNONS

Halmstad behöver också utveckla samarbetet med andra kommuner och ha en nära samverkan med Högskolan och näringslivet.

Ett exempel på detta är det hackathon som Högskolan i samarbete med kommunen kommer att anordna i höst på temat ”Det smarta Halmstad”. Då kommer den digitala kreativiteten under två dygn släppas lös med utgångspunkt i verkliga exempel från kommunens verksamheter.

Förhoppningsvis kan vi under dessa dagar hitta embryot till helt nya sätt arbeta i kommunen – men också prototyper som så småningom kan ligga till grund för nya framgångsrika Halmstadföretag.

Jonas Bergman (M)

kommunstyrelsens ordförande, Halmstad

ANNONS