Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bostadsbrist. Dagens debattartikel är skriven av Jonas Högset från Sabo som ger Sveriges Byggindustrister svar på tal angående byggnadskostnader och hyressättning.

Det går visst att påverka hyrorna

Jonas Högset från Sabo ger Sveriges Byggindustrier svar på tal angående byggnadskostnaderna och hyressättningen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt 21/12. Björn Wellhagen och Mikael Tovstedt på Sveriges Byggindustrier påstår att lägre byggkostnader inte nämnvärt påverkar hyrorna (HP 5/12) . Det stämmer inte.

Bransch- och intresseorganisationen Sabo har länge arbetat för att pressa byggpriserna. Våra medlemsföretag har svårt att få ihop kalkylerna i nyproduktion då Sverige har högst byggpriser i EU. Därför har vi via ramupphandlade typhus, Sabo:s Kombohus, pressat byggpriset med cirka 25 procent. Effekten är tydlig: För många allmännyttiga kommunala bostadsföretag har det varit skillnaden mellan att kunna bygga eller att tvingas avstå.

Med svår bostadsbrist i majoriteten av landets kommuner är naturligtvis byggpriset en oerhört viktig fråga. Vi måste minska kostnaderna ytterligare. Det handlar om allmännyttans möjlighet att vara ett kraftfullt verktyg när kommunen ska ta sitt bostadsförsörjningsansvar.

Skribenterna har ett räkneexempel med en halverad byggkostnad. När vi räknar på Sabo:s Kombohus Bas, skulle en halverad byggkostnad rent hypotetiskt leda till cirka 50 procents lägre hyra. Det är långt från den tes som skribenterna driver.

Sveriges Byggindustriers medlemsföretag är oerhört viktiga för en väl fungerande bygg- och bostadsmarknad i Sverige. Flera är också med i våra prispressande ramupphandlingar. I sin debattartikel pekar Wellhagen och Tovstedt på möjligheterna med industrialiserade processer och nya metoder. Vi samarbetar gärna mer med Sveriges Byggindustrier i dessa och andra frågor för att förbättra möjligheterna att bygga bostäder till rimliga hyror. Jag är övertygad om att många kommunpolitiker och invånare med låg inkomst välkomnar ett sådant samarbete.

Jonas Högset,

ansvarig för nyproduktion på Sabo (Sveriges allmännyttiga bostadsföretag)

Debatt