Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Eller för att göra det riktigt tydligt: 10 000 individer motsvarar ungefär 15 procent av de giltiga rösterna i kommunvalet 2018.” Bild: Jari Välitalo
”Eller för att göra det riktigt tydligt: 10 000 individer motsvarar ungefär 15 procent av de giltiga rösterna i kommunvalet 2018.” Bild: Jari Välitalo

Det du gör kan få Halmstadbornas röst att räknas

Redan hösten 2017 gjordes ett försök inom Socialdemokraterna i Halmstad att säga nej till hotellplanerna. Nu är det 2021. Det finns en ny chans.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Den 8 mars lämnades över 10 000 namnunderskrifter in till Halmstads kommun. Dessa 10 000 medborgare i Halmstad kräver en folkomröstning om planerna på ett hotellbygge i Picassoparken.

10 000 underskrifter är inte lätt att få ihop. Det kräver engagemang. Det kräver vilja. Det kräver att det finns ett motstånd. 10 000 underskrifter är oerhört mycket. Och ändå är det rimligt att tro att det kunde ha varit många fler.

Hade det inte varit för pandemin kunde mycket större event hållits runt namninsamlandet, vilket så klart hade underlättat. Dessutom gör en gammaldags lagstiftning att många inte vill skriva på.

Eftersom det krävs att fullständigt personnummer lämnas ut på öppna papperslistor är det otroligt många som vill skriva på – men väljer att låta bli. Frågan engagerar helt enkelt långt många fler än de som skrivit på.

För att sätta i perspektiv hur många 10 000 är: Vid valet 2018 fick Halmstads största parti, Socialdemokraterna, cirka 20 000 röster. Moderaterna fick cirka 14 000 och Sverigedemokraterna ungefär 9 000. 10 000 skulle alltså vid valet ha varit Halmstads tredje största parti.

Eller om vi så vill så skulle de 10 000 ha varit fler röster än Centern och Liberalerna fick – tillsammans.

Eller för den delen ungefär lika många som Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet fick – tillsammans.

Eller för att göra det riktigt tydligt: 10 000 individer motsvarar ungefär 15 procent av de giltiga rösterna i kommunvalet 2018.

Dessa 10 000 kunde ha varit många fler utan pandemin och med en modern lagstiftning. Med andra ord är det ingen djärv gissning att nej-sidan skulle vinna en folkomröstning. Detta vet våra politiker som sitter i rådhusets salar. Just nu sitter de där och räknar och funderar på hur de ska slingra sig undan.

Redan hösten 2017 gjordes ett försök inom Socialdemokraterna i Halmstad att säga nej till hotellplanerna. De styrande S-politikerna i Halmstad slogs med näbbar och klor mot det försöket – och lyckades stoppa det.

Nu är det 2021. Det finns en ny chans. Jag har skrivit en motion till Halmstads socialdemokraters högsta beslutande organ, representantskapet. Den motionen kräver att Socialdemokraterna säger nej till hotellplanerna. Representantskapet kan bifalla den motionen. Men mot detta står återigen några få ledande politiker. De som är vana att få som de vill.

Lyckligtvis går dessa ledare att besegra. Om ombuden i representantskapet vågar stå upp mot rådhusledningen. För att de ska kunna göra det krävs att dessa ombud känner att de har ett stöd bakom sig. Det stödet kan alla de Halmstadbor som skrivit på för en folkomröstning bidra med.

Jag vill därför vända mig direkt till dig som läser detta. Direkt till dig som är trött på att politiker inte lyssnar på dig. Direkt till dig som inte vill se hotellplanerna bli verklighet. Ta tillfället att visa för folk du känner som är medlemmar i Socialdemokraterna i Halmstad att du vill att de ska säga nej till hotellplanerna.

Mejla Socialdemokraternas ledamöter i kommunfullmäktige och deras ledamöter i kommunens nämnder. Ring din barndomskompis som är politiskt aktiv inom Socialdemokraterna. Agera.

Vi är långt många fler än 10 000 som vill se planerna stoppade. Visa det. Gör att det blir jobbigt för de ledare som alltid glider vid sidan av. Gör så de tvingas följa Halmstads medborgares vilja för en gångs skull.

Thomas Häägg (S)

ledamot, Halmstads kulturnämnd