”Vi hittade en överlevare, Ludwika Gustafsson i Halmstad. Hon inbjöds till skolan för att informera om sina upplevelser i Auschwitz under kriget.” (Klipp från HP 3/10-1985)
”Vi hittade en överlevare, Ludwika Gustafsson i Halmstad. Hon inbjöds till skolan för att informera om sina upplevelser i Auschwitz under kriget.” (Klipp från HP 3/10-1985) Bild: Henrik Williamsson

Det behövs ständig vaksamhet mot nazismen

På Lagaholmsskolan genomfördes omedelbart och de kommande åren en motoffensiv. Det skriver Åke Sintring om sina upplevelser av nazismen i Laholm, apropå en ny bok i samma ämne.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Linus Hertley-Lundberg har producerat en imponerande sak med sin bok om nazismen i Laholm under kriget. Det ligger mycken forskning bakom boken. Imponerande, som sagt.

Jag skulle gärna vilja komplettera Linus bok med några randanmärkningar. I de gamla läggen av Laholms Tidning har jag hittat två texter om OS i Berlin 1936, det finns kanske flera, av signaturen ”Leila” Hon ger en negativ bild av evenemanget, med dess massiva ”heilande”, överallt och alltid. Vem var hon? Varför släpptes hon fram i LT?

Jag har även gjort ett fynd på en av BTK Serves auktioner. Det var för några år sedan. Jag ropade in ett exemplar av Hitlers ”Mein Kampf”. Det är en svensk version, "Min Kamp". Den är signerad till ”Selma Persson på 50-årsdagen den 6 juni 1941”.Givaren har inte skrivit sitt namn. Vid den tidpunkten, den 6 juni 1941, som råkar vara min födelsedag, hade kriget ännu inte vänt.

ANNONS

Även vad gäller senare tider kan några annotationer göras. En måndagsmorgon på 1980-talet, när jag tidigt kom till min arbetsplats på Lagaholmsskolan, såg jag på avstånd att det var vita små rektanglar på varje ruta, främst på Lagaholmsskolan men, vill jag minnas, även på gymnasiet.

När jag kom närmare kunde jag se, att det var hemtryckta etiketter med texten: ”UTLÄNNINGARNA UT UR SVERIGE, HÅLL JUDEJÄVLARNA KORT!” En av skolornas lärare drev linjen att vi inte skulle informera omvärlden om vad som skett. Vi kom att följa den linjen. Om detta var ett bra beslut vet jag inte än i dag. Inte ett ord kom alltså ut i medierna.

På Lagaholmsskolan genomfördes omedelbart och de kommande åren en motoffensiv. Vi hittade en överlevare, Ludwika Gustafsson i Halmstad. Hon inbjöds till skolan för att informera om sina upplevelser i Auschwitz under kriget. Efter en av lektionerna kastade hon fram ett förslag. Varför reser vi inte med elever till Auschwitz?

Den idén var så otänkbart djärv, att en människa med ”normal” bakgrund inte skulle kunnat komma med den. Men så blev det. Lagaholmsskolan/Osbecksgymnasiet for iväg, med Ludwika som guide, till lägren i Polen. Det var ett nytt grepp. Aftonbladet sände ett team som skildrade avfärden, och senare genomförandet, på en helsida i första skedet, sedan flera andra.

ANNONS

Vi var först i landet med en sådan resa, snart sagt med de tidigaste i Europa. Det var gott om plats på parkeringen vid lägren och under guidningen inne i lägren. Nu är det annorlunda. Det är trångt om utrymmet! Under de följande åren letade vi upp flera överlevare. De kom och berättade för den fullsatta aulan i gymnasiet, år efter år, om Förintelsen. Och bussresorna fortsatte.

På senare år har andra etiketter satts upp i Laholm, men nu nere på stan, på trafikskyltar och andra ställen. Dessa har likartat budskap som de på skolan hade några årtionden tidigare. De har klistrats upp av NMR, en nutida nazistisk sammanslutning. Tydligen finns här i Laholm någon, eller några, som verkar inom den, och som tycker det är en bra idé att använda sin tid och energi för spridning av nazismläran. Aktionerna har av någon anledning avtagit det senaste året. Just nu är det lugnt på den fronten.

Men erfarenheten visar att det är bäst med fortsatt vaksamhet. Som Karl Gerhard varnade när det var som farligast att göra det: ”Det är den ökända hästen från Troja”.

Åke Sintring

före detta lärare på Lagaholmsskolan

ANNONS