Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"Enligt ordföranden i Laholms socialnämnd vill äldre enbart ha lugn och ro." Bild: Henrik Williamsson

Det behövs fler visioner i Laholm

Det finns flera riktigt goda argument för att äldreomsorg och förskola i samma byggnad har positiva synergieffekter, skriver Dag Gustavsson om ett planerat nybygge i Våxtorp.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Att kommunstyrelsen i Laholm verkar se positivt på att samordna ett nybygge av både förskola och särskilt boende i Våxtorp känns hoppingivande. Men tyvärr blev jag ganska besviken när jag i HP (21/8) kunde läsa uttalanden av de ledande personerna i socialnämnden.

Tack och lov handlar det inte om de säger nej till denna idé. Nej, det som gjorde mig besviken var deras argument som enbart handlade om kronor och ören. Dessutom ansåg nämndens ordförande att det inte finns synergieffekter av ett sådant projekt.

Det uttalandet förvånade mig starkt, så jag började söka information. Det tog mig knappt en halvtimma att få ihop flera riktigt goda argument för att äldreomsorg och förskola i samma byggnad har positiva synergieffekter. Helt problemfritt är det inte, men det positiva överväger starkt.

Med en enkel sökning på nätet kunde jag konstatera att det finns ett antal kommuner i Sverige som redan byggt och bygger på detta sätt. Jag ringde dessutom upp en tjänsteman på Umeå kommun där de denna höst startar upp sitt andra projekt med kombinationen av äldreomsorg och barnomsorg i samma byggnad.

Enligt ordföranden i Laholms socialnämnd vill äldre enbart ha lugn och ro. Visst finns det behovet, men av egen erfarenhet med en farmor på hemmet och bland annat det givande telefonsamtalet till Umeå är jag övertygad om att det finns många gamla som skulle må bra av och bli lyckliga av att se barn leka utanför sitt fönster. Jag har också många gånger bevittnat barn som fascinerats över äldre människors närvaro.

Att vi har politiker som tar ansvar för att ekonomin ska gå ihop är givetvis bra, men de behöver också prata om vilken idé och vision de har för verksamheten. I stället för att enbart prata kostnader skulle en politiker exempelvis kunna säga ”Vi vill att alla delar av kommunen ska vara levande och erbjuda service, därför vill vi satsa i Våxtorp.”

Inte minst skulle en politiker kunna säga ”Vi vill gärna testa det här med att samverka mer mellan äldre- och barnomsorg för det finns positiva sociala effekter”. Sådana uttalanden hade gjort mig mer övertygad om mitt val att bo i Laholms kommun.

Mitt tips till beslutsfattare i denna fråga är dessutom – ta gärna kontakt med Umeå kommun. Förutom att de kan berätta om positiva sociala effekter av att samordna sina verksamheter kan de även vittna om att de ser ekonomiska fördelar.

Ser man på – det går att få ihop sina kronor och ören även med lite större visioner.

Dag Gustavsson

ordförande Våxtorps Byalag