Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Det behövs fler kvinnor i elbranschen

En mer jämställd elbransch har lättare att möta den efterfrågan på kompetens som kommer att behövas i framtiden. Det skriver en rad branschföreträdare.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan i dag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor. Ska man lyckas lösa kompetensbehovet för framtiden måste siffran öka betydligt.

Nu uppmanar vi ledande aktörer från branschen att såväl företag som skola och politiker agerar skyndsamt för att skapa en mer jämställd bransch. Klarar vi inte det, är risken stor att Sverige sackar efter i omställningen till ett mer hållbart samhälle.

Redan i dag skulle det kunna anställas uppemot 10 000 personer med kunskap inom energiområdet. Ser man till det framtida behovet kommer det behövas minst dubbelt så många.

Varje år utexamineras cirka 5 000 studenter från el- och energiprogrammet. Ungefär 3 000 av dem jobbar vidare som elektriker. Det räcker inte på långa vägar.

Den största andelen av nya medarbetare inom branschen kommer direkt från gymnasiet. Därför är det oerhört viktigt att fler tjejer ser det som ett alternativ att läsa vidare på el- och energiprogrammet. I dag är programmet det mest mansdominerade av alla gymnasieprogram, med 97 procent killar.

Vad är det då som gör att så få kvinnor lockas av branschen? En förklaring kan vara att den gamla bilden av elektrikeryrket som tungt och lite smutsigt, lever kvar. En annan att många arbetsplatser fortfarande inte är anpassade för kvinnor. Här finns arbetsbodar utan separata omklädningsrum, pissoarer utan dörrar och en machokultur i lunchrummen.

Men elektrikerns arbetsuppgifter har ändrats och behovet av nya kompetenser inom branschen är stort. I dag behövs det – utöver tekniker – it-kunniga och beteendevetare för att hitta smarta, moderna energilösningar. Olika hjälpmedel gör dessutom att jobbet som elektriker varken är lika tungt eller smutsigt längre.

Vad som däremot måste jobbas ytterligare med är attityderna och jargongen. Det handlar om att synliggöra och våga ifrågasätta normer, att våga ta dialogen om jämställdhet i alla lägen och att alla tar sitt ansvar – från ledning och beställare till elektrikern på bygget. Frågorna om jämställdhet måste också flytta in i styrelse- och ledningsrummen.

Varför är det då så viktigt att vi får en mer jämställd bransch? Jo, enligt siffror från branschorganisationen Installatörsföretagen, uppger så många som 95 procent av elteknikbranschens företag att de har svårt att rekrytera. Då räcker det inte att rekrytera från en bas som bara består av halva befolkningen.

En mer jämställd bransch har även lättare att möta den efterfrågan på kompetens som kommer att behövas i framtiden. Lyckas inte Sverige i detta arbete är risken stor att omställningen till ett mer elektrifierat och klimatneutralt samhälle halkar efter.

OIa Månsson

vd Installatörsföretagen

Jonas Wallin

ordförande Elektrikerförbundet

Elin Fagerlind

ledamot i styrgruppen för ELQvinnorna

Lina Håkansdotter Palm

styrelseledamot Kraftkvinnorna

Patrik Persson

vd Holtab

Ola Lundqvist

affärsansvarig Elfack