Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det behövs en reform för primärvården

Liberalerna ser fram emot reformer inom primärvården med syfte att stärka primärvårdsläkarens roll i sjukvårdssystemet och förbättra kontinuiteten för patienterna. Det skriver två liberaler.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

HP Debatt 16/3. Liberalerna och tidigare Folkpartiet har länge drivit frågan om husläkare. Det är framför allt visionen av den fasta läkarkontakten som har varit det centrala.

Att du som patient känner trygghet och förtroende för din vårdcentral och får träffa en läkare som du känner och som känner dig. Att inte vid besök behöva träffa olika läkare som du måste berätta din historia för.

I valrörelsen drev Liberalerna runt om i Sveriges regioner, även i Halland, rätten till en fast läkarkontakt.

Tillsammans besökte vi i valrörelsen två halländska vårdcentraler och träffade ansvariga och personal. Man höll med oss om att ett system med fast läkarkontakt är att föredra och att läkarna då får ett begränsat antal patienter att ha hand om.

Men sjukvården behöver mer än en fast läkarkontakt. Det behövs en primärvårdsreform.

Reformen ska genomföras i syfte att stärka primärvårdsläkarens roll i sjukvårdssystemet och förbättra kontinuiteten för patienterna samt effektivisera sjukvården. Varje läkare ska ansvara för sina listade patienter och samordna den vård som behövs.

Det är glädjande att i det så kallade januariavtalet finns stora delar av Liberalernas sjukvårdspolitik med.

Enligt avtalet ska en primärvårdsreform genomföras som säkrar rätten till en fast läkarkontakt. Det står också att det ska bli attraktivt för läkare att arbeta i primärvården och därigenom öka tillgänglighet och valfrihet. Det ska bli enklare att bedriva vård på landsbygden.

Det sista är inte minst viktigt. Senast har vi sett vårdcentralen i Knäred försvinna. För att vården ska vara jämlik får inte bostadsort avgöra vad man får för vård och hur tillgänglig den är.

I Region Halland finns planer på att ytterligare utveckla vårdvalet för primärvården. Ibland kallat Vårdval 2.0.

En primärvårdsreform i Sverige kommer att utgöra grunden för förändringar av vårdvalet.

Liberalerna ser fram emot reformer inom primärvården både på nationellt plan, ute i regionerna och här i Halland. Med fokus på den nära vården, i Halland kallad närsjukvården, och inte på akutsjukhusen.

Tommy Rydfeldt (L)

1:e vice ordförande Hälso- och sjukvårdsutskottet, Region Halland

Anna Starbrink (L)

sjukvårdspolitisk talesperson