Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi har en unik möjlighet att rädda livet på 150 kvinnor, varje år.” Bild: Heiko Junge
”Vi har en unik möjlighet att rädda livet på 150 kvinnor, varje år.” Bild: Heiko Junge

Det är dags för Region Halland att agera

Vi i Grön Ungdom kräver att Region Halland ska erbjuda gratis HPV-vaccin till alla unga kvinnor upp till 26 år som är bosatta i regionen. Det skriver tre företrädare från Grön Ungdom.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Unga har hela livet framför sig, men vissa unga får aldrig leva livet ut. Deras liv släcks alldeles för tidigt. Varje år dör 150 kvinnor till följd av livmoderhalscancer.

Många av dessa som dör är unga kvinnor. Men vi har möjligheten att stoppa utvecklingen. Det är dags för region Halland att prioritera unga kvinnors hälsa och erbjuda alla unga kvinnor gratis HPV-vaccin, för det kommer att rädda många unga kvinnors liv.

Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos unga kvinnor, där många av de som diagnostiseras dör av sin sjukdom. Som tur är finns det ett vaccin som kan stoppa utvecklingen av cancern.

Sedan hösten 2020 ingår vaccinet i Sveriges vaccinationsprogram, vilket innebär att flickor och pojkar erbjuds att vaccinera sig. Det är bra för det innebär att vi minskar risken bland framtidens unga att insjukna i cancer.

Problemet är att det finns en stor grupp som hamnat mellan stolarna – de unga vuxna som har missat chansen att ta del av det nya vaccinationsprogrammet. Det är en hel generation som riskerar att insjukna i en dödlig sjukdom.

Cancerfonden menar att om unga vuxna erbjuds gratis vaccin så kan livmoderhalscancern vara utrotad inom en femårsperiod. Det finns alltså en lösning för att utrota den tredje vanligaste cancerformen men då måste region Halland vara med i arbetet för att rädda liv.

Region Stockholm blev nyligen den första regionen att besluta om att erbjuda unga kvinnor i åldern 21–26 att vaccinera sig mot HPV, kostnadsfritt. Nu är det dags för Skåne att följa efter. För det ska inte spela någon roll vart i landet man bor eller vilken storlek på plånboken man har. Vi kan aldrig acceptera att rätten till hälsa blir en klassfråga.

Därför kräver vi i Grön Ungdom att Region Halland ska erbjuda gratis HPV-vaccin till alla unga kvinnor upp till 26 år som är bosatta i regionen. Om regionen tar sitt ansvar och erbjuder vaccin till de unga kvinnor som glömts bort så kommer det göra en enorm skillnad, där många unga kvinnor kan få sitt liv räddat med hjälp av vaccinets skydd.

Politik handlar om att prioritera. Alla sjukdomar kan inte utrotas, men livmoderhalscancer kan vi stoppa. Vi har en unik möjlighet att rädda livet på 150 kvinnor, varje år.

Region Halland måste börja prioritera unga kvinnors hälsa och framtid. Det är dags att utrota livmoderhalscancer en gång för alla.

Aida Badeli

språkrör för Grön Ungdom

Elida Mathilda Palm

språkrör Grön Ungdom Halland

Michael Johansson

språkrör Grön Ungdom Halland.