Vi socialdemokrater vill se en jämlik skola där barnen är vårt gemensamma ansvar och inte kunder på en skolmarknad. På Socialdemokraternas kongress i Göteborg fattades en mängd viktiga beslut för att samhället ska kunna återta kontrollen över skolan.
Såsom socialdemokratiska kommunpolitiker är vi mycket glada och nöjda över dessa beslut som bland annat innebär; förbud mot vinstuttag, kommunalt veto mot etablering av nya och utökning av fristående skolor, en reformerad skolpeng med större hänsyn till fasta kostnader, offentlighetsprincip i alla skolor och en gemensam antagning i offentlig regi där kötid inte är ett urvalskriterium.
Det borde vara självklart för alla att våra gemensamma skattemedel ska gå till eleverna och lärarna – inte till privata vinster. Och ett rättvist skolval måste bygga på att det är eleverna som kan välja skola, inte att skolor väljer elever. För att få till en förändring av dagens skolsystem krävs dock att fler riksdagspartier erkänner bristerna och är beredda att på allvar göra något åt dem.
I år styr de borgerliga partierna kommunen med ett socialdemokratiskt planeringsdirektiv med budget. Det är verkligen inte optimalt, men ett resultat av att Halmstad har ett minoritetsstyre.
Skillnaden i skolresultat är fortfarande stora mellan kommunens olika skolor och den psykiska ohälsan bland barn och unga har snarare växt än minskat – inte minst med anledning av pandemin. I budgeten tillförde vi därför medel för att förbättra elevhälsan och stärka de tidiga och socialt förebyggande insatserna.
Med syftet att minska skolsegregationen och öka likvärdigheten mellan skolorna i kommunen riktade vi dessutom ett särskilt uppdrag till Barn- och ungdomsförvaltningen. Vid närmandet av årets slut ser vi att delar av våra budgetsatsningar burit frukt genom exempelvis inrättande av fler tjänster i elevhälsan. Dessutom har flera förvaltningar fortsatt att utveckla sin samverkan för barn och unga. Det är bra, men mer behöver göras.
Vi vänder inte utvecklingen i ett planeringsdirektiv med budget. Det krävs långsiktiga satsningar och dessutom ett maktskifte i kommunen med socialdemokrater i spetsen.
Som kommunpolitiker vill och ska vi göra allt som står i vår makt för att våra skolor ska vara likvärdiga och ha fokus på kunskap och bildning. Och när vi använder våra kommunala verktyg på ett klokt sätt kommer vi en bit.
Men det räcker inte. För därutöver krävs att en majoritet i riksdagen ser och gör något åt de problem som dagens marknadssystem har orsakat i form av skolsegregation och ofria skolval.
Sveriges världsunika marknadsexperiment på skolans område är förkastligt och saknar helt stöd i forskningen. För oss socialdemokrater är det solklart. Det är dags att sätta punkt för marknadsskolan.
Krissi Johansson (S)
oppositionsråd
Sandra Löberg Erlandsson (S)
Magnus Jeppesen (S)
Inga-Lill Nilsberth (S)
Ola Oscarsson (S)
Jenny Sjöstedt (S)
ledamöter och ersättare i barn- och ungdomsnämnden