Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Trygghet med långsiktiga politiska satsningar och spelregler skulle få  mig och min personal att satsa igen. Bild: Christel Lind
Trygghet med långsiktiga politiska satsningar och spelregler skulle få mig och min personal att satsa igen. Bild: Christel Lind

Det är dags att återstarta Sverige

Ett samhälle utan bra företagsamhet är inget bra samhälle. Därför, kära politiker, satsa på företagen och gör det långsiktigt.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Coronaviruset har tagit många människors liv. Pandemin har även dragit ner hela samhället ekonomiskt. Effekterna på företagen kommer att hålla i sig under många år.

Det företagen behöver är en långsiktig politik som inte straffar dem för en kris de inte är skuld till. Att lova noll i skattehöjningar för företag under de kommande tio åren är ett måste för att få igång investeringar och jobb. Företagare som satsar vittnar ofta om att de är mer rädda för politiska beslut än för konkurrenterna.

Ett samhälle utan bra företagsamhet är inget bra samhälle. Därför, kära politiker, satsa på företagen och gör det långsiktigt.

Ta mitt företag som exempel. Jag driver sedan 25 år en Circle K bensinstation. Under dessa år har mitt företag varit i ständig utveckling och tillväxt. Från att ha 4 anställda har vi nu 15. Butiksomsättning har stigit från 3 till 15 miljoner kronor. Uthyrningsverksamheten har ökat från 35 fordon till nästan 100.

Jag förstod tidigt att förändringsbenägenhet är helt avgörande för om min personal och jag ska lyckas. All vinst de första tio åren lades undan för att investera i nya koncept. Det här genererade mycket intäkter till stat och kommun. Jobben blev fler och vi har gemensamt skapat ett bättre samhälle.

När restriktionerna sattes av Folkhälsomyndigheten så tappade vi 25 procent i omsättning, 50 procent av vinsten är borta. Uppsägningar och korttidspermitteringar är genomförda. Vi hamnade i ett läge vi aldrig varit i tidigare. Medarbetarna är oroliga för jobbet

Många företag runt om i landet befinner sig i en liknande situation. Nu måste vi göra ett omtag, vi måste göra annorlunda. Förändringsbenägenhet behövs mer än någonsin.

Vi behöver:

• En företagspolitik som är stark och långsiktig. Inga skattehöjningar de närmaste 10 åren.

• Stat och kommuner tidigarelägger investeringar i infrastruktur.

• Satsningar på enkla jobb i symbios med utbildning för att minska utanförskapet.

• Investeringar ska kunna skrivas av snabbare för större investeringsvilja.

• Stärkt kunskapsekonomi genom satsningar på forskning och utveckling.

Från tidigare kriser vet vi att effekterna på arbetsmarknaden riskerar att bli långvariga. Därför är det viktigt att satsa på de unga. Arbetsgivaravgifterna ska ner med löneskatten på 11 procent för dem mellan 18–25 år.

Trygghet med långsiktiga politiska satsningar och spelregler skulle få mig och min personal att satsa igen. Vi tar gamla besparingar, vi utbildar oss, tänker nytt, tänker förändring. De här satsningarna gör att vi kommer tillbaka, inte till gamla Sverige före Corona utan nya framåtlutade Sverige med framtidstro och jävla anamma. Vi sitter alla i samma båt, nu tar vi tag i årorna och ror åt samma håll!

Svenne Gudmundsson

Circkle K Sannarp Halmstad, Vice Ordförande Svenskt Näringsliv