”Den svenska maten borde ha en självklar plats på julbordet.”
”Den svenska maten borde ha en självklar plats på julbordet.” Bild: Johan Nilsson/TT

Den svenska maten är värd att fira

Den svenska maten borde ha en självklar plats på julbordet och vi måste fortsätta att prioritera hållbar och näringsrik mat från svenska bönder. Det skriver Arlabonden Anders Christenson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Julen nalkas. Önskelistor och inköpslistor skrivs. Men i år är det nog fler än vanligt som funderar på hur det ska gå ihop. Med skenande inflation blir årets julfirande betydligt dyrare. Enligt Livsmedelsföretagens nya undersökning väntas svenskarna göra avkall på traditionerna kring julbordet, och färre uppger att det är viktigt att maten som köps in är svenskproducerad. Det oroar oss Arlabönder i Halland.

Den svenska maten borde ha en självklar plats på julbordet och vi måste fortsätta att prioritera hållbar och näringsrik mat från svenska bönder även när julgranen kastats ut och vardagen tar vid.

De senaste årens globala kriser – pandemin, det försämrade säkerhetsläget i Europa och den pågående klimatkrisen – har gjort det tydligt att vi behöver en svensk livsmedelsproduktion. Och för att säkra den, så behöver vi alla agera nu.

ANNONS

Jag förstår att många står inför en tuff ekonomisk situation. Vi ser ökade priser på allt från drivmedel och el till räntor och mat. För mig som bonde har även gödningsmedel och foder ökat drastiskt i pris. När många av oss har mindre i plånboken är risken att svenska råvaror väljs bort för de billigare importerade alternativen. Det kan resultera i att svenska bönder får sämre betalt och att vi i en tid när vi behöver investera i en ännu mer hållbar matproduktion, där vi behöver skala upp för att bli självförsörjande, i stället tvingas skala ner.

Om vi ser värdet i att producera bra mat i Sverige även i framtiden måste vi alla vara beredda att prioritera svenska livsmedel i vår vardagliga konsumtion. Vi svenskar lägger i dag ungefär 13 procent av vår disponibla inkomst på mat. Det är betydligt mindre än för några decennier sedan och mindre än jämförbara länder i Europa. Trots att vår köpkraft nu urholkas hoppas jag att många tänker lika klokt som handeln tror att vi kommer att göra inför julen och prioriterar maten.

Jag tror att de flesta vill ha svensk mat på borden även i framtiden, och då måste vi vara beredda att dela på kostnaderna: politiker, företag och konsumenter. Gör vi inte det riskerar vi att bli beroende av import, vilket är sämre såväl för klimatet, lokala arbetstillfällen och landsbygden som för ett starkt Sverige i kristider.

ANNONS

När du köper svenska mejeriprodukter gör du det av mjölkbönder som driver sina gårdar på ett hållbart och etiskt sätt. Med mindre användning av antibiotika och växtskyddsmedel och en striktare djurskyddslagstiftning. Som bidrar till öppna landskap med större artrikedom, en levande landsbygd och en större säkerhetspolitisk trygghet. En livsmedelsförsörjning där näringsrika och hälsosamma mejeriprodukter är en oersättlig grund.

Jag önskar alla en stämningsfull jul med god svensk mat och ett gott nytt år då vi med gemensamma krafter kan stärka svensk livsmedelsproduktion.

Anders Christenson

Arlabonde och kretsordförande i Halland

ANNONS