Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Moderaterna röstade för dessa åtgärder. Vi vill ta ansvar – men det tyngsta ansvaret bär Framtid Hylte." Bild: Roger Larsson

De som styr i Hylte måste inse problemen

Majoriteten Framtid Hyltes sätt att hantera barn- och ungdomsnämndens underskott och andra ekonomiska utmaningar inger inte förtroende. Det skriver moderaten Bo Gunnar Åkesson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Hur hamnade Hylte kommun i sin nuvarande svåra ekonomiska situation? Vi tar från vår kassakista för att betala bland annat skolans kostnader och det förstår alla att det kan man inte hålla på med hur länge som helst. Också Hylte kommuns pengar tar slut.

Länge har den politiska majoriteten i Hylte – Framtid Hylte – trumpetat ut hur fantastisk utvecklingen var på alla plan. Det är bilden som man önskat förmedla. Främst ansvarig för detta har S varit. Nu har verkligheten kommit ikapp. En alltför stor och snabb folkökning kring 2016/2017 är den grundläggande orsaken till problemen. Nu balanserades till en början detta med generösa statliga bidrag av olika slag men nu har bidragen börjat tryta men kostnaderna vad gäller skolan och förskolan finns kvar och skatteintäkterna sviktar även.

De statliga bidragen var i de flesta fall ej öronmärkta och därför gjorde Framtid Hylte ej något formellt fel när man använde pengarna till allt möjligt, från nödvändiga investeringar till halverad karensdag för kommunanställda, busskort och huvudlösa fastighetsaffärer.

Man skulle givetvis tagit höjd för att statliga stöttningen skulle trappas ner och försvinna och sparat ännu mer för skolan. Redan hösten 2017 hissade jag varningssignaler i kommunstyrelsen men Framtid Hylte valde att titta åt annat håll.

Barn- och ungdomsnämndens (Bun) ekonomiska svarta hål blev så småningom uppenbart för alla. 2018 fick Bun utöver budget 60 miljoner i tillskott! Helt exempellöst i Hylte kommuns historia!

Majoriteten Framtid Hyltes sätt att hantera Bun:s underskott och andra ekonomiska utmaningar inger inte förtroende. Rektorerna ute på skolorna skall fundera ut åtgärdsplaner för att minska kostnaderna och Bun bara att besluta i vissa frågor. En märklig politisk process. I vanliga fall, exempelvis Halmstads kommun, väljer man en betydligt öppnare hantering av besparingar och tar den diskussion och kritik som kommer. Tjänstemännen kommer med förslag, men besluten skall tas av politiker. I smått och stort.

I Hylte kommun skall majoritetens politiker med alla medel skyddas med påföljd att förändringarna i skolan, som berör många människor, är dolt för insyn särskilt som rektorernas planer inte är offentliga utan anses vara ”arbetsmaterial” – inte ens politiker har tillgång till besparingsplanerna, hur skall de då kunna utföra sitt uppdrag att styra och besluta?

Vid senaste kommunstyrelsen bekvämade sig ordförande att lägga fram en lista på åtgärder. Detta verkar ju imponerande men granskar man förslagen blir nog effekten begränsad särskilt som man från början tagit undan en rad mycket kostsamma investeringar.

Moderaterna röstade för dessa åtgärder. Vi vill ta ansvar – men det tyngsta ansvaret bär Framtid Hylte.

Jag tror inte att sista ordet är sagt i frågan om hur man ska rätta till Framtid Hyltes inkompetenta politik. Det kommer nog mer. Avgörande är om de som styr vår kommun inser problematiken. Hittills verkar det inte riktigt så

Bo Gunnar Åkesson (M)