Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"Vi kan konstatera att det är fortsatt mycket lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter." Bild: Hasse Holmberg/TT

Dags för lägre höjningar av hyran

Effekterna av för höga hyresnivåer kommer att slå hårt mot människors plånböcker. Vanligt folk måste kunna bo kvar i sina lägenheter. Det skriver Tomas Svensson och Evalena Agertoft från Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Nu startar förhandlingarna om 2020 års hyror. Fastighetsägarna har begärt att hyrorna ska höjas med 3,5 procent. Sveriges Allmännytta hakar på och föreslår 2,5–3,5 procent.

För en vanlig hyresgäst i vår region skulle det innebära mer än 200 kronor per månad mer i hyra. Det är förbluffande höga yrkanden som hyresvärdarna kommer med. Redan i dag betalar Sveriges hyresgäster generellt sett mer än de som bor i bostadsrätt eller villa. Varför ska denna skillnad bli ännu större?

Hyresgästföreningen region norra Skåne (inkluderar södra Halland) har i den nyligen publicerade rapporten ”Ett lönsamt år för fastighetsägarna” analyserat bostadsföretagens ekonomi. I rapporten påvisas tydligt hur de tidigare årens hyresuppgörelser mer än väl har kompenserat fastighetsägarna för kostnadsutvecklingen. Många företag beskriver det senaste året som det mest framgångsrika någonsin.

Vi kan konstatera att det är fortsatt mycket lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter. Hyresrätten har varit en attraktiv investering under de senaste 20 åren och en tillgång med säkra intäkter.

Förhandlingarna inför 2020 måste föras utifrån de lokala förutsättningarna på orten. Totalt sett behöver dock hyresutvecklingen återgå till en långsiktigt mer hållbar nivå – hyreshöjningarna 2020 måste generellt sett bli lägre än året innan.

Effekterna av för höga nivåer kommer att slå hårt mot människors plånböcker. Vanligt folk måste kunna bo kvar i sina lägenheter. Landets hyresgäster betalar i dag 115 miljarder kronor i hyra varje år. Det innebär att 1 procent i hyreshöjning, vilket kan låta som en liten ökning, minskar köpkraften med mer än en miljard kronor vilket påverkar hela samhällsekonomin.

Man ska också komma ihåg att sex av tio hushåll består av ensamstående och förväntas kunna bära en hyreshöjning med endast en inkomst.

Både i Sverige och internationellt präglas ekonomin av en tilltagande avmattning. Räntorna är fortsatt låga, svensk inflation är fortsatt på väg ner. Därför är det dags för lägre hyreshöjningar.

Även med en lägre hyres- utveckling ges fastighetsägaren kompensation samtidigt som det inte slår lika hårt mot hyresgästens plånbok.

Tomas Svensson

ordförande i Hyresgästföreningen Halmstad-Laholm

Evalena Agertoft

förhandlingschef på Hyresgästföreningen region norra Skåne