Dags att visa handlingskraft i Hylte kommun

Det accelererande underskottet för barn- och ungdomsnämnden i Hylte kommun måste stoppas, skriver tre företrädare från den politiska oppositionen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt 26/11. Under den senaste mandatperioden har det gått bra för Hylte kommun, vi har haft en stark ekonomi och god tillväxt. Den styrande majoriteten har kunnat genomföra många av sina utlovade satsningar. Inför valåret började trenden vända – minskande statsbidrag, minskande migrationsmedel, för stor ”kostym”. Majoriteten visade under våren ingen handlingskraft kring ekonomin för att inte oroa medarbetare och väljare! Med facit i hand konstaterar vi att majoriteten lyckades bra med att mörka denna utveckling.

I våras lät Framtid Hylte ekonomipunkten för barn- och ungdomsnämnden utgå och kommunen i sin helhet gick miste om en tremånadersprognos. Anledningen till detta var att prognosen uppvisade ett så stort underskott att Framtid Hylte inte ville tro på siffrorna.

ANNONS

I Hallandsposten kunde man läsa att barn- och ungdomsnämndens ordförande Maria Hedin (S) tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfqvist (S) och ansvariga tjänstepersoner hade enskilda möten kring barn- och ungdomsnämndens ekonomi. Detta utan offentliga tjänsteskrivelser eller information vilket gjorde att både oppositionen, media och allmänhet lämnades utan kännedom.

Vid det senaste prognostillfället förväntas barn- och ungdomsnämnden gå minst 27 miljoner kronor minus, detta ska läggas till de 16 miljoner som nämnden fått i tilläggsanslag – det vill säga i dagsläget totalt 43 miljoner över den fastlagda budgeten.

När kommunstyrelsen behandlade delårsbokslutet för Hylte kommun lade Framtid Hylte fram förslag om att inom ramen för kommunstyrelsens tillsynsplikt. Varför – undrar vi – använde inte Framtid Hylte denna tillsynsplikt redan under våren? Nu har vi tappat ett halvt år, vilket innebär att de flesta åtgärder inte kommer träda i kraft förrän till nästa höst och läckaget är möjligen bromsat men inte stoppat.

En enig nämnd tog beslut om inköpsstopp, anställningsstopp, restriktiv vikarieanvändning, och ett avvecklingsbeslut om Enheten för nyanlända. Centerpartiet med bifall av Moderaterna yrkade på att vuxenutbildningen och Individuella programmets verksamheter ska lokaliseras till Hylte-bruk i stället för att ha en filial i Unnaryd. Ett litet beslut om avyttring som sparar stora pengar och inte gör avkall på kvalitet för elever och medarbetare. I stället för att kommunen köper gamla fastigheter vill vi i C och M se en avyttring av fastigheter och större fokus på vårt kärnuppdrag!

ANNONS

Det accelererande underskottet för barn- och ungdomsnämnden måste stoppas. Åtgärder måste till. Vår prioritering är klar; se över byggnader, lokalkostnader och kringkostnader för likvärdighet i skolan, sådant som inte är direkt drabbande för våra elever och våra medarbetare!

Malin Svan (C), barn- och ungdomsnämnden

Anna Roos (C), kommunstyrelsen

Bo-Gunnar Åkesson (M), kommunstyrelsen och ersättare i barn- och ungdomsnämnden

ANNONS