”Varje gång möts vi av samma tunga och uppgivna suck inför de steg som krävs för att starta e-handel: kapital, logistiklösning och kunskap.”
”Varje gång möts vi av samma tunga och uppgivna suck inför de steg som krävs för att starta e-handel: kapital, logistiklösning och kunskap.” Bild: Jessica Gow

Dags att satsa på framtiden

Många av de företag som behöver stöd är små och mellanstora företag som vill ge sig in i e-handeln. Det skriver Peter Hellgren och Stuart MacDougall från företaget Consid.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Nu, ett år efter att coronapandemin slog sina klor i vårt samhälle, kan vi konstatera att konsekvenserna är omfattande. Den strukturomvandling som var på gång har plötsligt snabbspolats framåt och är numera ett faktum. Det gäller inte minst inom handeln.

Den digitala utvecklingen, förbättrade logistiklösningar och etableringen av nya aktörer har inneburit att e-handeln har vuxit lavinartat och den förväntas fortsätta att växa framöver, såväl i Halland som globalt.

Men, det är inte alla som har hunnit med. Dagligen får vi samtal från oroliga handlare som vill ha hjälp med att ställa om sin försäljning och som vill satsa på e-handel. Varje gång möts vi av samma tunga och uppgivna suck inför de steg som krävs för att starta e-handel: kapital, logistiklösning och kunskap.

ANNONS

Sent omsider har regeringen gett besked om hur handelsföretag som tappat omsättning i krisen även fortsättningsvis ska kunna få ersättning. Det går att få stöd för totalt 14 månader, mars 2020 till och med april 2021. Den så kallade subventionsgraden kommer att vara 90 procent för små företag och 70 procent för större företag.

Parallellt med stöden till de större företagen, bland annat handelsföretagen, har regeringen förlängt möjligheten för mindre bolag – till exempel enskilda firmor – att få stöd. Storleken på stödet kan vara antingen 75 eller 90 procent av den förlorade omsättningen, beroende på vilka månader det handlar om.

Det är bra. Det gör det möjligt för företagen att hålla näsan över vattenytan under pandemin, men inte så mycket längre. Vi vet inte hur världen ser ut efter att pandemin lagt sig, men det är inte en särskilt djärv gissning att den kommer att se rejält annorlunda ut.

Det innebär att vi kommer att behöva nya affärslösningar som är anpassade för framtiden. Det är en sak att ge mat till de hungriga, men varför inte passa på och ge dem frön och verktyg för att odla på en gång? Många av de företag som behöver stöd är just små och mellanstora företag som vill ge sig in i e-handeln. Varför inte ge stöd för en digital omställning?

ANNONS

Framtidsutsikterna för svensk ekonomi och framtidstron har förbättrats avsevärt den senaste tiden. Nedgången i BNP är hittills lägre än i många jämförbara länder och Svenskt Näringslivs företagarpanel visar att många företag anser att den närmaste sexmånadersperioden kommer att innebära ett förbättrat läge när det gäller antal anställda, investeringar och försäljning. Samtidigt är arbetslösheten rekordhög i landet.

Under januari månad rapporterade Halland en total arbetslöshet på 7,1 procent. Det är elfte månaden i följd som arbetslösheten stiger. Sedan februari 2020 har arbetslösheten gått upp från 5,9 till 7,1 procent. Det finns en stor risk för ännu fler konkurser och uppsägningar innan ekonomin vänder.

Riktat stöd till e-handel för små och medelstora företag är att satsa sig ur krisen och in i framtiden.

Peter Hellgren

vd Consid

Stuart MacDougall

kontorsansvarig Consid i Halmstad

ANNONS