Dags att sänka bolånetaket för unga

Bolånetak, skärpta amorteringskrav och höjda kalkylräntor hos bankerna slår hårt mot ungas möjlighet att hitta ett eget hem. Vi måste hitta nya finansieringslösningar på bostadskrisen, skriver två företrädare från HSB.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Endast var femte i åldersgruppen 20–34 år kan i dag köpa en etta. Bolånetak, skärpta amorteringskrav och höjda kalkylräntor hos bankerna har slagit hårt mot ungas möjlighet att hitta ett eget hem.

Dessa restriktioner går att motivera var för sig. Men det har också bidragit till att unga människor även med förhållandevis goda inkomster inte längre får lån och att bostadsbyggandet nu minskar över hela landet.

Regeringen måste göra något nytt för att unga ska ha en rimlig chans att hålla drömmen om en egen bostad vid liv. Vi måste helt enkelt hitta nya finansieringslösningar på bostadskrisen.

Med anledning av det har HSB låtit analysföretaget WSP ta fram en rapport om hur startlån skulle påverka ungas bostadssituation. Beräkningen utgår från att den som har lyckats spara ihop 5 procent av köpeskillingen får ett startlån på 10 procent. Resultat visar att ett statligt startlån kortar tiden det tar att spara ihop till en insats dramatiskt – från 10 till knappt 3 år. I Halmstad skulle tiden det tar att spara ihop till insatsen för en etta minska från drygt 12 till två år.

ANNONS

Ett sådant statligt startlån uppmuntrar fler unga i Halmstad att börja spara till insatsen när de ser att det inte tar så lång tid att få ihop de pengar som krävs.

I praktiken handlar det om att det gamla bolånetaket ersätts av ett nytt som är mer anpassat efter ungas situation på bostadsmarknaden. Det kräver dessutom inte så mycket från statens sida, mer än att den är villig att ta risken. Och dagens ordning, där hushållen tar all risk, har trots allt nått vägs ände. Vill vi bygga fler bostäder som fler kan efterfråga måste vi helt enkelt hitta nya lösningar, där startlån är ett spännande exempel.

Men sätter vi inte unga i Halmstad en skuldfälla, där hushållen lånar utan tillräcklig säkerhet? Nej, nu är förutsättningarna väsentligt annorlunda än när bolånetaket infördes för snart tio år sedan.

När lånetaket lanserades fanns långt ifrån de rigida restriktioner vi har i dag. Amorteringstakten är i dag hög vilket innebär att hushållen relativt snabbt kommer ner i ganska rimlig belåningsgrad.

Ett annat konkret förslag som kan kombineras med startlån är ett stöd till bosparande. Ett avdragsgillt bosparande i Sverige skulle öka ungas benägenhet att spara och korta tiden det tar att få ihop insatsen med i genomsnitt 1,5 år, enligt HSB:s rapport. I Halmstad skulle tiden kortas med nästan tre år.

ANNONS

Det vore ytterligare ett steg i rätt riktning och en hoppfull reform som sänker bostadströsklarna för unga i Halmstad.

Anders Lago

förbundsordförande HSB

Reine Johansson

vd HSB Göta

ANNONS