”Det är många förståsigpåare nu som dömer ut Annie Lööfs position som orealistisk.”
”Det är många förståsigpåare nu som dömer ut Annie Lööfs position som orealistisk.” Bild: Anna Tärnhuvud

Därför ska du lägga din röst på C

Det är många förståsigpåare som dömer ut Annie Lööfs position som orealistisk. Det viktiga är dock inte vem som har rätt, utan vem som får rätt. Det skriver den avgående riksdagsledamoten Ola Johansson (C).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Om den politik som framförs i valdebatten skulle bli verklighet får vi ett hårdare och mer omänskligt samhällsklimat. Alltför många partier ser det nu som sin främsta uppgift att övertrumfa varann med fler och hårdare tag, strängare straff och ytterligare okonventionella metoder för att förebygga och beivra kriminalitet. Inte sällan i strid med vad professionen efterfrågar och vad övrig evidens styrker.

Det gäller till exempel visitationszoner, anonyma vittnen och påtvingade språktester av tvååringar som ska utföras av förskollärare och fritidspedagoger. När andra partier talar om integration finns det ett som föredrar att tala om återvandring. Sorgligt nog finns det ett kraftfullt stöd för främlingsfientlighet och den bestraffningskultur som Sverigedemokraterna ger uttryck för. Exempelvis när de vill döpa om kriminalvården och låta internera barn.

ANNONS

Det är trist att bevittna hur partierna på Ulf Kristerssons sida av politiken försöker locka till sig väljare ur denna grupp genom att kopiera förslag och delar av retoriken. Med förvissningen att ”originalet är bäst” gnuggar Jimmie Åkesson sina händer över egna framgångar i opinionen och Kristerssons kräftgång. Vi har inte glömt dennes löfte inför valet 2018, till förintelseöverlevaren Hedi Fried att han ”aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD”.

På den andra sidan skickar statsministern Magdalena Andersson ut sina budbärare med förslag om folkförflyttningar mellan utsatta områden, när det egentligen handlar om att personer i utanförskap har för få möjligheter där de valt att bo. Det eskalerande vapenvåldet, hederskulturen och gängkriminaliteten ska givetvis motverkas, utan att andra aspekter på ett alltmer hänsynslöst samhälle ges ökat spelrum.

En klok och eftertänksam väljare vill se mer anständighet i debatten med politiker som själva tror på förslagen de lägger fram och verkar för majoriteter där de kan genomföras. En sådan kraft är Centerpartiet som i en partiledarintervju gav besked om hur de samarbeten bör se ut som är det bästa för Sverige. Det är många förståsigpåare nu som dömer ut Annie Lööfs position som orealistisk. Det viktiga är dock inte vem som har rätt, utan vem som får rätt.

ANNONS

Valresultatet ska givetvis inväntas. Oavsett vem det blir som får uppdraget att skapa en stabil majoritet, både för att bilda regering och få igenom en budget, måste man vara beredd att samarbeta och beakta de röda linjer som dragits upp mot den extrema högern och Vänsterpartiet. Båda dessa partier förenas av sin populism och kan inte ses som en förtroendeingivande samarbetspartner av någon.

Ännu så länge är det endast Magdalena Andersson som visat en sådan insikt och till dess något annat besked ges av hennes motpart, är det min bedömning som avgående riksdagsledamot för Centerpartiet att stödet som utlovats åt Socialdemokraterna är befogat, men knappast villkorslöst.

Ledande socialdemokraters tendenser att vilja införa nya skatter, straffa företag inom skola vård och omsorg, deras tro på storskalighet och att motverka individers frihet kräver en tydlig borgerlig motkraft. Därför ska du lägga din röst på Centerpartiet den 11 september.

Ola Johansson (C)

riksdagsledamot

ANNONS