Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trångt. Med smarta cykelställ på tågen kan fler få plats.
Trångt. Med smarta cykelställ på tågen kan fler få plats.

Cykeltransporterna på tågen måste förbättras

Öresundstågen är överfulla med cyklar. Därför bör det byggas cykelställ på tågen, liknande de i Köpenhamns lokaltåg. Det skriver Christer Wilhelmsson från Järnvägsfrämjandets lokalavdelning Väst.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Det har blivit populärt att ta med cykeln på tågen. Det gäller både pendlare och turister. I dag inkluderas cykeln i kollektivtrafiken vilket innebär att det måste bli lättare att ta med cykeln i kollektivtrafiken. På Öresundståg har det blivit så populärt att personalen ibland tvingas neka passagerare att ta med cykeln för att det är fullt med cyklar. Utrymmet används även av rullstolsburna och barnvagnar.

Antalet cyklar på tågen tenderar att öka och därför bör det bli bättre ordning än vad det är i dag. På lokaltågen i Köpenhamnsområdet finns det riktiga cykelställ i det utrymmet där även barnvagnar och rullstolar transporteras i den så kallade flexivognen, vilket påminner om låggolvavdelningen på Öresundståg.

På Öresundstågen måste det till en lösning för att komma till rätta med dagens system. Det kommer att bli ännu mer populärt i framtiden att ta med cykeln på tåget. Därför måste det till ändringar för att det ska bli möjligt att de transporteras på ett säkert sätt samt att fler cyklar kan transporteras.

Ett sätt kan vara att låggolvsutrymmet görs om genom att vissa sittplatser tas bort. Där kan installeras cykelställ liknande de i Köpenhamns lokaltåg.

Jag har tagit upp frågan, och fick då till svar att Öresundstågen är för smala. Om cykelställen placeras på snedden liksom på lokaltågen i Köpenhamnsområdet är frågan om inte det går att införa även på Öresundstågen. Cyklarna kan även placeras i krokar där cykeln hängs upp men då måste det till någon form av låsning nertill så att inte cykeln slänger.

Många turister har packning på cykeln och då är cykelställ att föredra. Det bör bli möjligt att boka cykeln till vissa avgångar, särskilt under semestertider. Resenären kan ha en anslutning bokad med till exempel en färja och bör då garanteras att cykeln kan tas med på en speciell avgång för att inte missa en anslutande avgång till exempelvis en färjeförbindelse.

Det är viktigt att det är säkra cykelvägar till kollektivtrafiken och att det finns bra med platser för cykelparkering vid resecentrum och busshållplatser. När det gäller pendlare finns det möjlighet via länsbolagen eller kommunerna att hyra ett cykelgarage månadsvis. Inom Västtrafiks område finns det på flera orter. Även inom Skånetrafiken finns denna möjlighet på en del orter. Det är något som bör införas även i Halland.

Cykeln har en framtid i kollektivtrafiken.

Christer Wilhelmsson

Styrelseledamot Lokalavdelning Väst Järnvägsfrämjandet