Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Sju av tio vill äga sin bostad. Det borde vara en rättighet för var och en som har råd att kunna förverkliga sina bodrömmar." Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Centerpartiet sätter stopp för bostadsrättskriminaliteten

Vi har samlat alla partier i Sveriges riksdag till att rikta ett tillkännagivande till regeringen som innebär att regeringen nu måste ta krafttag mot bostadsrättskriminaliteten. Det skriver centerpartisterna Ola Johansson och Niels Paarup-Petersen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Att äga sin bostad är en dröm för många. Som svensk bostadsmarknad är i dagsläget är ett eget boende dessutom ofta den enda möjligheten att hitta ett boende alls. Bristen på hyresrätter ger personer med ett akut bostadsbehov få alternativ. Ofta är den första bostaden man äger själva en bostadsrätt.

Men en bostadsrätt är inte bara en bostad. Den erbjuder ett sätt att äga tillsammans som förutsätter ett engagemang och ansvarstagande av förtroendevalda ledamöter och revisorer i en styrelse, valda av föreningens medlemmar.

Om man inte är en van föreningsmänniska är detta ingen självklar kunskap. För oss som bevistat årsmöten och deltagit i valberedningsarbete är det naturligt att vara aktiva och ställa frågor kring det gemensamma. Men många yngre och personer som kommer från andra länder har inte denna erfarenhet och blir därför utnyttjade.

Vi har fått se en rad exempel på hur medlemmars förtroende missbrukats å det grövsta, där styrelsen plundrat föreningen på dess tillgångar, berikat sig själva och sina kumpaner. Kriminella personer drar nytta av den utsatthet bostadsrättsinnehavarna befinner sig i och utnyttjar föreningsformen för egen vinning.

För de som drabbats av detta har det inneburit ekonomiska konsekvenser. Som delägare i en förening vars ekonomi körts i botten hamnar man i en otrygg situation. Föreningen kan gå i konkurs så att hela ens sparande och investering kan försvinna.

Genom att teckna avtal med oseriösa företag som fakturerat föreningen för arbete som inte utförs, har man i några fall kunnat tömma föreningens kassa och i vissa fall även kunnat komma över pengar som lånats.

Tack vare Centerpartiet sätts nu stopp för detta. Vi har föreslagit att regeringen skärper lagstiftningen i enlighet med några av de förslag som lades fram i utredningen om stärkt konsumentmakt på bostadsrättsmarknaden. Vi har samlat alla partier i Sveriges riksdag till att rikta ett tillkännagivande till regeringen som innebär att regeringen nu måste ta krafttag mot bostadsrättskriminaliteten.

Tyvärr är det ett fåtal misskötta föreningar som är orsaken till att vissa regler måste skärpas och kontroller bli bättre. Centerpartiet vill så långt det är möjligt förenkla för de boende och när utredningens förslag nu genomförs måste regeringen också överväga om det finns regler som kan tas bort.

Sju av tio vill äga sin bostad. Det borde vara en rättighet för var och en som har råd att kunna förverkliga sina bodrömmar, oavsett härkomst och erfarenhet av dom speciella upplåtelseformer vi har i Sverige.

Ola Johansson (C)

riksdagsledamot

Niels Paarup-Petersen (C)

riksdagsledamot