Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"För Centerpartiet är det bästa alternativet att föreningen får det reservationsavtal på Fyllinge som är framtaget." Bild: Jari Välitalo

C håller sitt löfte och kämpar vidare för moskén

Vi i Centerpartiet står för det vi lovat, vi håller oss till våra värdegrunder och röstar ja för att föreningen ska få bygga sin samlingslokal.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Kommunstyrelsen har röstat ned det markanvisningsavtal som kommunen tecknat med den islamiska kultur- och barnföreningen om ett moskébygge och en samlingslokal på Fyllinge. När kommunstyrelsens beslut blev klart, blev vi inget annat än förvånade.

Vi i Centerpartiet står för medmänsklighet, empati och religionsfrihet, - ett samhälle där alla människor får plats. För oss är det självklart att var och en får tro på det den vill, - så länge det inte skadar någon annan. Tro har blivit något personligt, något som sällan påverkar ens granne även om många religioner har sin grund i missionen att hitta följare.

Vi i Centerpartiet står för det vi lovat, vi håller oss till våra värdegrunder och röstar i dag ja för att föreningen ska få bygga sin samlingslokal.

Om vi tittar i historieböckerna har vi i alla tider valt att bygga våra samlingslokaler där människor finns. De finns där för att attrahera människor, de ska vara tillgängliga och arbeta för inkludering. Inte enbart av religiös art. Motsatsen, att människor lever i ensamhet och utanförskap, kan inte vara att föredra.

För Centerpartiet är det bästa alternativet att föreningen får det reservationsavtal på Fyllinge som är framtaget. Det är i detta område vi nyligen såg den serbisk-ortodoxa kyrkan byggas och ännu en samlingslokal skapar samband och meningsfullhet för många människor i närområdet.

Framför allt kan det här börja byggas i en nära framtid. Att bara rakt av säga nej till en gemensam samlingslokal strider mot religionsfriheten, det begränsar föreningens medlemmar deras möjligheter att tillsammans utöva sin religion.

Religionsfriheten räknas dessutom som en av de mänskliga rättigheterna och finns skrivet i Europakonventionens artikel 10. Våra beslut som styrande folkvalda ska grundas på våra lagar och regler. Att lägga in egna värderingar och eget tyckande i beslut är inte värdigt en rättsstat.

Eller är det så att det är fel religion? Är det skillnad på tro och tro? I så fall lever vi i farliga tider. De kristna kyrkorna har byggts där folket finns. I ett demokratiskt, jämställt och jämlikt land som Sverige är det självklart att alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter.

För det kan väl inte handla om vilken religion som ska ”godkännas”, återigen så länge de inte skadar någon annan?

I vårt Halmstad är alla invånare lika mycket värda och ska behandlas därefter. Vi har ingen rätt att döma, tycka eller ens ha någon uppfattning om vad någon annan människa ska tro på. För Centerpartiet är de därför självklart att islamiska föreningen ska ha möjlighet att bygga den samlingslokal de längtar efter, i den kommun där de bor. Så fort som möjligt!

Anna Ginstmark (C)

ordförande för kretsstyrelsen Centerpartiet Halmstad