Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”HH-förbindelsen, en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, är ett av svenska och danska staten utrett, ekonomiskt hållbart och genomförbart gränsregionalt infrastrukturprojekt.”  Bild: Johan Nilsson/TT
”HH-förbindelsen, en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, är ett av svenska och danska staten utrett, ekonomiskt hållbart och genomförbart gränsregionalt infrastrukturprojekt.” Bild: Johan Nilsson/TT

Bygg en fast HH-förbindelse – för ett starkare Sverige

Tack vare Socialdemokraterna har Sverige musklerna som krävs för att investera i en fast HH-förbindelse. Nu krävs beslut kring konkreta satsningar som bygger landet starkare. Det skriver en rad socialdemokrater från södra Sverige med anledning av S-kongressen i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

I veckan träffas socialdemokrater från hela landet i Göteborg för att diskutera hur vi ska bygga Sverige starkare efter coronapandemin. En fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör är ett viktigt led i arbetet med att skapa fler jobb och leda Sverige ur krisen.

Coronapandemin har ställt vårt samhälle inför svåra prövningar. Smittspridningen har lett till allvarliga konsekvenser för liv och hälsa, samtidigt som pandemin medfört en kraftig nedgång av ekonomin i Sverige och globalt. De långsiktiga effekterna på ekonomin är ännu osäkra. Trots att Sverige de senaste åren dragits med stora underskott står vi väl rustade för att ta oss ur krisen, mycket tack vare en ansvarsfull hantering av de offentliga finanserna och välriktade krisåtgärder.

För att rusta Sverige starkare krävs reformer på flera områden – från klimatet och jobben till välfärden och brottsbekämpningen. Det inbegriper också investeringar i Sveriges infrastruktur och det är därför bra att regeringen nu genomför rekordstora satsningar för att modernisera och utveckla transportsystemet. Men vi måste våga göra mer för att säkra den långsiktiga utvecklingen av infrastrukturen, och samtidigt bidra till ett modernt och hållbart samhällsbygge.

För att klara detta är en ny fast Öresundsförbindelse en av de mest prioriterade satsningarna. Den bilden delas av LO som nyligen föreslog just detta inom ramen för sitt program ”Nystart för Sverige”.

HH-förbindelsen, en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, är ett av svenska och danska staten utrett, ekonomiskt hållbart och genomförbart gränsregionalt infrastrukturprojekt. En fast HH-förbindelse kan därför med kort startsträcka börja skapa förutsättningar för att fler ska få riktiga jobb och bidra till vår gemensamma välfärd – till nytta för hela Sverige.

Knyter vi Sydsverige närmare Nordsjällands och Storköpenhamns arbetsmarknad får det garanterat jobbeffekter inte minst i Skåne och Halland men även för hela västkusten upp till Göteborg och Oslo. Stödet för en satsning på en fast förbindelse Helsingborg–Helsingör är också starkt på den danska sidan, bland annat från ledande regionala socialdemokrater. Svenska arbetskraften är efterfrågad.

Trafikverket och motsvarande trafikmyndigheter på danska sidan sundet har redan påbörjat planeringen genom den strategiska analys av förutsättningarna för en fast HH-förbindelse som presenterades tidigare i år. Myndigheterna konstaterar att förbindelsen är genomförbar, skapar större arbetsmarknader och förkortar restiderna i regionen. Ett naturligt nästa steg är därför nu att tillsätta en lokaliseringsutredning som mer i detalj utreder bygget av HH-förbindelsen.

Socialdemokraternas kongress är ett bra tillfälle att – utifrån kongressens ledord ”vi bygger landet” – diskutera dessa frågor. Vi vill därför öppna upp för ett samtal om hur vi kan gå vidare i arbetet med en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Och i längden investera i jobben och konkurrenskraften i hela Sverige.

Tack vare Socialdemokraterna har Sverige musklerna som krävs för att investera i en fast HH-förbindelse. Nu krävs beslut kring konkreta satsningar som bygger landet starkare. Bara så kan vi rusta det moderna Sverige, skapa fler jobb och ett mer hållbart samhälle. Nu bygger vi landet.

Lise-Lotte Bensköld Olsson (S)

regionråd i Region Halland

Per Stané Persson (S)

regionråd i Region Halland

Krissi Johansson (S)

kommunalråd i Halmstad

Stefan Pålsson (S)

kommunalråd i Halmstad

Eva Borg (S)

kommunalråd i Kungsbacka

Kjell Henriksson (S)

kommunalråd i Laholm

Henrik Fritzon (S)

regionråd i Region Skåne

Jan Björklund (S)

kommunalråd i Helsingborg

Ola Möller (S)

riksdagsledamot från Helsingborg

Yasmine Bladelius (S)

riksdagsledamot från Helsingborg

Elin Gustafsson (S)

riksdagsledamot från Lund

Jeanette Qvist (S)

tillträdande kommunalråd i Varberg

Magnus Manhammar (S)

riksdagsledamot från Karlskrona