Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Brist på nya hyresrätter är problemet

Tyvärr möts vi av en motpart vars primära mål tycks vara att avskaffa hela bruksvärdessystemet och ersätta det med en fri hyressättning. Det skriver två företrädare från Hyresgästföreningen i en replik.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Replik

Svar till Per Arbin, Fastighetsägarna Halmstad, den 23/11.

HP Debatt 28/12. Hyreskommissionens rapport påvisar med tydlighet att den hyresutveckling som skett under senare år gett fastighetsbranschen full täckning för kostnadsutvecklingen.

En annan nyligen publicerad rapport från Hyresgästföreningen visar den synnerligen goda lönsamheten för fastighetsägande bolag. Vi kan också konstatera att det råder ett stort intresse för att köpa hyresfastigheter och även att bygga nytt, vilket andas att vi talar om en lukrativ bransch.

Per Arbin, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Halmstad, har alltså fel när han hävdar att hyresmarknaden utarmas på grund av för låga hyreshöjningar.

Som ett mantra upprepar Fastighetsägarna att Hyresgästföreningen har veto i hyresförhandlingarna. Är inte detta ett underkännande av Fastighetsägarnas egen förhandlingsinsats?

Vår bild av förhandlingarna är snarast att fastighetsägarna på ofta bristfälliga och svepande underlag kräver allt högre höjningar. I de fall fastighetsägarna presenterar sina yrkanden med ett bra underlag och med en hållbar argumentation brukar vi också kunna mötas i en rimlig uppgörelse.

Det Fastighetsägarna ”glömmer” är att vid sidan av de årliga hyresförhandlingarna sker en påtaglig hyresglidning genom exempelvis bruksvärderingar, ombyggnader, tillval och standardförbättringar.

Denna form av hyresglidning har tilltagit betydligt under senare år och utgör ofta en intäktsförstärkning som vida överstiger den årliga hyresjusteringen.

Vi har hört denna argumentation från Fastighetsägarna under en ganska lång tid. Hyresgästföreningen arbetar aktivt i en konstant utveckling av hyresrätten och förhandlingssystemet.

Vi deltar i systematisk hyressättning och ser över rutiner för att göra förhandlingsarbetet mer rationellt.

Tyvärr möts vi av en motpart som enbart halvhjärtat deltar i denna utveckling då deras primära mål tycks vara att avskaffa hela bruksvärdessystemet och ersätta det med en fri hyressättning.

Med dagens stora bostadsbrist vet vi att detta skulle leda till massiva hyreshöjningar och lika kraftiga vinstökningar för fastighetsägande bolag. Med detta vill Fastighetsägarna ytterst förvägra hyresgästerna rätten att kollektivt påverka sina boendevillkor.

Vi skulle välkomna om Fastighetsägarna la sin ideologiskt drivna väderkvarnjakt åt sidan så att vi kunde mötas i ett arbete kring hyresmarknadens riktiga utmaning: bristen på nya bostäder till en rimlig kostnad.

Tomas Svensson

ordförande i Hyresgästföreningen Halmstad-Laholm

Evalena Agertoft

förhandlingschef på Hyresgästföreningen region norra Skåne (inkluderar södra Halland)