Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bolagisering säkrar nya vattenkällor

Kommunfullmäktige i Laholm och Halmstad hatt fattat ett viktigt beslut för framtiden, att gå vidare med planerna på en bolagisering av Laholmsbuktens VA. Det skriver Jonas Bergman och Erling Cronqvist.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

De senaste åren har tydligt visat på behovet av nya och långsiktigt hållbara lösningar på vattenförsörjningen i Laholm och Halmstad. Inte minst har vi på allvar förstått hur utsatt vårt system är för klimatförändringar. Hetare somrar, skyfall, eller långa tider helt utan nederbörd påfrestar hårt. Befolkningsökningen påverkar också och vi måste ha ett robust och säkert system som kan hantera detta.

För att klara det måste vi jobba på olika plan och inte minst är det viktigt att utveckla samarbeten med andra.

Vi kommer inte att kunna lösa våra utmaningar på egen hand. Det behövs samarbete både kommuner emellan och med privata aktörer. Gemensamt har vi, Laholm och Halmstad, en tydlig ambition att inte ensamma fortsätta samverka i vattenfrågan utan att även möjliggöra för att kunna utveckla och utvidga samverkan till att även omfatta andra kommuner och VA-organisationer.

Nyligen har kommunfullmäktige i Laholm och Halmstad därför fattat ett särskilt viktigt beslut för framtiden, att gå vidare med planerna på en bolagisering av Laholmsbuktens VA. Av flera skäl är det avgörande för att kunna säkra vår vattenförsörjning framåt.

I arbetet inför beslutet har vi låtit en utomstående konsult utreda och analysera för- och nackdelarna med de olika organisationsformerna. En av slutsatserna i rapporten är att en bolagisering kan vara särskilt bra om organisationen just önskar växa och ta in fler medlemmar. I rapporten skrivs att den nuvarande, gemensamma nämnden upplevs som både ekonomiskt och administrativt krånglig, dels i nuläget men framför allt om samverkan ska utökas.

Vi är övertygade om att samverkan är bäst när den sker på så lika villkor som möjligt. Den nu gällande konstruktionen med en värdkommun, Halmstad, som rymmer nämndens förvaltning är inte optimal vad gäller den upplevda känslan av styrning, insyn och transparens.

Men vi ser också att en bolagisering underlättar samarbetet med närliggande VA-organisationer. Bolag samarbetar med bolag. Detta är en särskilt viktig punkt eftersom det är den vägen vi hoppas kunna förse Laholm och Halmstad med nya vattenkällor.

Bolagisering är emellertid inget självändamål, utan bara en förfining av vårt samarbete som ger oss bättre möjligheter att uppfylla vårt absolut huvudsakliga mål: att långsiktigt säkerställa en effektiv och robust vatten- och avloppsverksamhet i våra kommuner.

Jonas Bergman (M)

kommunstyrelsens ordförande, Halmstad

Erling Cronqvist (C)

kommunstyrelsens ordförande, Laholm