Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
SVERIGE 20180820
Skog vid en sjö 
Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT
SVERIGE 20180820 Skog vid en sjö Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT

Blott Sverige svenskt skogsbruk har

Att Sverige får behålla kontrollen över den svenska skogen är viktigt, tyvärr ser vi oroande tendenser inom EU vad gäller just skogspolitiken, skriver Jessica Polfjärd (M).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt HP 10/8. Skogen är en av Sveriges största naturtillgångar. Skogen bidrar till svenska jobb, skatteintäkter och står för en stor del av vår export. 2018 var exportvärdet på skogsnäringens produkter 145 miljarder kronor. Skogen spelar därtill en nyckelroll i vår omställning till ett fossilfritt samhälle genom att vi i stället kan använda biobaserade drivmedel och andra produkter.

Sverige och den svenska skogen är unik i en europeisk kontext. Vi har en lång tradition av aktivt skogsbruk och har fördubblat avverkningen under de senaste hundra åren. Det innebär inte att skogen försvinner – tvärtom. Virkesförrådet har ökat med över 90 procent sedan 1900-talets början. Det kan jämföras med många europeiska länder som knappt har någon skog kvar.

Den som inte brukar skogen har den inte heller kvar och saknar dessutom kunskap om hur skog ska regleras.

Därför är det särskilt viktigt att beslut som påverkar skogen fattas i Sverige. Dessvärre såg vi under förra mandatperioden i Europaparlamentet att lagstiftning i allt större utsträckning hotade det svenska självbestämmandet. Det inskränker svenska skogsägares möjligheter att bruka sin egen skog.

I Bryssel kommer skogsfrågan fortsatt vara aktuell i takt med att fler länder måste lägga om politiken för att nå sina klimatmål. Tyvärr är det många länder som helt missförstår hur skogen bäst används för att klara våra klimatambitioner. I stället för att bruka skogen vill de begränsa avverkningen så mycket som möjligt. Det är fel väg att gå.

Därför är det viktigare än någonsin av vi svenska ledamöter i Europaparlamentet står upp för det svenska självbestämmandet och säkrar förutsättningarna för de produkter som kommer från skogen. Det innebär inte bara att vi svenskar måste rösta rätt – vi måste också övertyga våra europeiska systerpartier att förstå värdet av aktivt skogsbruk. Här har inte minst Miljöpartiet en utmaning, då deras partigrupp oftast är den som försöker inskränka det svenska självbestämmandet.

Moderaterna har tagit strid, och kommer fortsätta att ta strid, för Sveriges skogsbruk, vår rätt att bestämma över skogen och för äganderätten. Vi vill öka skogsproduktionen och byta ut större volymer fossilbaserade produkter mot biobaserade.

Moderaterna driver en lantbrukspolitik som placerar människan i centrum och skapar förutsättningar för en levande landsbygd med ett fortsatt svenskt hållbart skogsbruk. Det tjänar alla på, inte minst miljön och klimatet.

Jessica Polfjärd

Europaparlamentariker (M)