Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det finns en risk att särskilt yrkesskickliga biomedicinska analytiker väljer att lämna regionerna, eftersom andra arbetsgivare erbjuder bättre löneutveckling och sundare arbetsmiljö.” Bild: Johan Nilsson/TT
”Det finns en risk att särskilt yrkesskickliga biomedicinska analytiker väljer att lämna regionerna, eftersom andra arbetsgivare erbjuder bättre löneutveckling och sundare arbetsmiljö.” Bild: Johan Nilsson/TT

Biomedicinska analytiker behövs för en säker sjukvård

Bristen på biomedicinska analytiker förvärras över tid och det kommer drabba invånarna i Region Halland i form av längre väntetider på analys av provsvar, behandling och därmed rätt vård. Det skriver företrädare för Vårdförbundet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Den 15 april är det biomedicinska analytikerdagen, vilket firas av vårdpersonal världen över. Vi arbetar i laboratorier med både akut- och rutindiagnostik av patienters tester samt undersöker patienters kroppsliga funktioner med fysiologiska undersökningar.

Vår kompetens behövs i varje steg av vården: När du söker dig till vårdcentralen för yrsel eller hjärtklappning eller undrar om din medicin fungerar som den ska. När du ska få rätt blod vid en akut transfusion i samband med trafikolycka. När du oroligt väntar på svar om det är cancer eller inte. I alla dessa vårdmoment behövs vi.

Men bristen på biomedicinska analytiker förvärras över tid och 20 av 21 regioner rapporterar till Socialstyrelsen att de har brist på yrkesgruppen. Vi är alltmer eftertraktade i läkemedelsindustrin, inom djursjukvård och i privata företag. Det finns en risk att särskilt yrkesskickliga biomedicinska analytiker väljer att lämna regionerna, eftersom andra arbetsgivare erbjuder bättre löneutveckling och sundare arbetsmiljö.

Det kommer drabba invånarna i Region Halland i form av längre väntetider på analys av provsvar, behandling och därmed rätt vård. Det kan också få konsekvenser för invånarna i form en sämre kvalitet på analys och diagnostik.

Att göra yrket mer attraktivt är en lång process som måste påbörjas nu. Dels handlar det om åtgärder från regeringen så fler utbildar sig och tar examen och att vi får möjlighet att specialisera oss genom nationellt reglerad specialistutbildning. Dels handlar det om vad Region Halland faktiskt själva kan påverka som arbetsgivare!

Vi uppmanar Region Halland att:

• Verka för ett mer hållbart yrkesliv. 36 procent av de biomedicinska analytikerna arbetar deltid, visar Vårdförbundets arbetsmiljörapport. Men om arbetsmiljön var sundare så att alla fick förutsättningar att kunna arbeta heltid skulle det motsvara hela 470 fler biomedicinska analytiker i landet.

• Erbjuda konkurrenskraftig löneutveckling. Det är på grund av löneläget som privata företag lyckas med att rekrytera och behålla denna eftertraktade kompetens. De ”bäst” betalda biomedicinska analytikerna inom regionerna tjänar i genomsnitt 40 000 kronor i månaden efter en treårig avancerad högskoleutbildning och 30–40 år i yrket. Region Halland bör visa att de menar allvar med att lösa bristen på rätt kompetens genom att satsa på ”särskilt yrkesskickliga” över tid.

• Öppna fler karriärvägar. Lönen är dock inte allt, att kunna utvecklas inom regionen är också viktigt. Det kan handla om att avancera till chef, få en specialistutbildning eller om att forska. Regioner och lärosäten kan spela en viktig roll i att ge möjlighet till utveckling.

Biomedicinska analytiker i Vårdförbundet efterfrågar en fördjupad dialog med Region Halland för att tillsammans vända utvecklingen. Med våra förslag kan vi framtidssäkra regionens laboratorieverksamhet och diagnostik på sikt. Till dess bör vi uppmärksamma Sveriges alla biomedicinska analytiker på deras dag – tack för att ni finns!

Margot Kamruddin

avdelningsordförande Vårdförbundet Halland

Yen Gunnarsson

legitimerad biomedicinsk analytiker och huvudskyddsombud Region Halland, förvaltning Ambulans, Diagnostik och Hälsa (ADH)

Sophia Godau

legitimerad biomedicinsk analytiker och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet