Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

För Miljöpartiet är det viktigt att fortsätta bygga en bostadsmarknad där människor får plats och kan leva utifrån sina livsvillkor.

Billigare bostäder till fler

De hyresrätter som byggs har ofta en hyra så hög att den utesluter många människor som skulle behöva en ny bostad. Detta skriver miljöpartisterna Svein Henriksen och Emma Hult.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Bostadsbristen är mer än bara siffror. Det är studenten som tvingas leva nomadliv med ockerhyror. Barnet som inte kan fokusera på sina läxor eftersom familjen bor allt för trångt. Kvinnan som inte ser någon annan möjlighet än att stanna hos sin våldsamme sambo.

Trots att det byggs mer idag än på länge råder det fortfarande bostadsbrist på många håll i Sverige. De hyresrätter som byggs har ofta en hyra så hög att den utesluter många människor som skulle behöva en ny bostad. Miljöpartiet jobbar för att alla ska ha rätt till, och ha råd med, en trygg bostad.

I regeringen har vi infört ett investeringsstöd, som gör att staten är med och betalar de som bygger bostäder i utbyte mot att de lovar lägre hyror och mindre klimatpåverkan.

Stödet gör skillnad. På fyra år har vi sett till att det byggs 36 000 nya hyresrätter och studentbostäder med rimligare hyror. Nu skjuter vi till ännu mer pengar – nära två miljarder kronor för att fler bostadsprojekt ska kunna sätta spaden i backen. Det betyder fler bostäder som människor med vanliga inkomster har råd med.

Hyrorna i dessa bostäder är generellt 15 procent lägre än snittet. Med fler bostäder med lägre hyra kan fler människor söka sig till bostäder som passar deras behov.

Förra året såg vi också till att kommunerna ska kunna öronmärka var åttonde bostad till en ung vuxen eller en person med svag ställning på bostadsmarknaden. Så kan vi hjälpa fler att komma in på bostadsmarknaden.

Utöver nya bostäder satsar vi också på att renovera och energieffektivisera det befintliga beståndet och hyreslägenheter från miljonprogrammen.

För Miljöpartiet är det viktigt att fortsätta bygga en bostadsmarknad där människor får plats och kan leva utifrån sina livsvillkor. Samtidigt som vi löser utmaningarna på bostadsmarknaden rivstartar vi svensk ekonomi och satsar oss ur klimatkrisen.

Emma Hult,

riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson (MP)

Svein Henriksen,

ledamot Byggnadsnämnden och Kommunfullmäktige i Halmstad (MP)