Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Bevisbördan ligger på dig och inte på Försäkringskassan som uppenbart lämnat felaktiga besked.” Bild: Jessica Gow/TT

Bevisbördan ska ligga på Försäkringskassan

Det är inte medlemmarna i Kommunal som ska bära skuld för en statlig myndighets oförmåga att ge klara och tydliga besked. Det skriver företrädare för fackförbundet Kommunal om Försäkringskassan.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

En sjukskrivning på halvtid innebär ersättning från Försäkringskassan. Den ekonomiska ersättningen är avgörande för den som är halvtidssjukskriven.

En indragen sjukersättning innebär därför en enorm påfrestning för den som blir av med halva sin försörjning. Den här enorma påfrestningen är det många medlemmar i Kommunal som blir utsatta för.

I kontakten med sin fackförening är de uppgivna, oroliga men framför allt upprörda. Detta eftersom Försäkringskassans beslut visar sig gå stick i stäv med det de informerat medlemmarna om.

Som halvtidssjukskriven förväntas du kunna arbeta 50 procent. För många innebär det en utmaning som kräver en rejäl ansträngning. Har du tur arbetar du hos en arbetsgivare som är villig att anpassa ditt arbete efter dina behov.

Det kan innebära att arbeta helgnätter med jour eftersom det inte kräver samma fysiska ansträngning och därmed lämpar sig för någon med svår värk. Med ett sexveckorsschema kan det således innebära att du arbetar mer än 50 procent vissa veckor.

Eftersom du är beroende av din sjukersättning för din försörjning tar du kontakt med Försäkringskassan. Du vill få svar på hur myndigheten vill att du förlägger ditt arbete.

Försäkringskassan svarar att du ska utgå ifrån dina möjligheter och det arbete du har. Därför fortsätter du att arbeta helgnätter med jour, det passar dig och det passar din arbetsgivare.

En dag får du ett besked från Försäkringskassan om steglös avräkning – du har arbetat för mycket. Du tar kontakt med myndigheten som meddelar att informationen är felaktig och inte berör dig. Därför fortsätter du att arbeta helgnätter med jour, det passar dig och det passar din arbetsgivare.

Plötsligt får du ett beslut från Försäkringskassan – de har beslutat att dra in din sjukersättning. Du har arbetat för mycket. Snabbt tar du kontakt med myndigheten som står fast vid sitt beslut. Detta trots att det är samma myndighet som meddelat att du får lägga upp ditt arbete utifrån dig själv och att besked om steglös avräkning inte berör dig.

Bevisbördan ligger på dig och inte på Försäkringskassan som uppenbart lämnat felaktiga besked.

Det är på tiden att Försäkringskassan tar på sig ansvaret för bevisbördan. Det är på tiden att stå för felaktig information och godtyckliga bedömningar. Det är på tiden att Försäkringskassans beslut är desamma oavsett handläggare.

Det är inte medlemmarna i Kommunal som ska bära skuld för en statlig myndighets oförmåga att ge klara och tydliga besked. Det är varken rättssäkert eller rättvist.

Rasmus Eliasson

sektionsordförande, Kommunal sektion Vård och omsorg Halmstad

Eva-Lena Jacobsson

sektionsordförande, Kommunal sektion Barn och teknik Halmstad

Charlotte Karlsson

sektionsordförande, Kommunal sektion Halmstad Regionen

Camilla Gustavsson

sektionsordförande, Kommunal sektion Hylte

Jeanette Örenmark

sektionsordförande, Kommunal sektion Laholm