48 vindkraftverk i den havsbaserade vindkraftsparken Lillgrund utanför Bunkeflostrand söder om Malmö.
48 vindkraftverk i den havsbaserade vindkraftsparken Lillgrund utanför Bunkeflostrand söder om Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT

Behöver vi kärnkraft, våras det för vindkraft?

Kan Sverige klara sig utan kärnkraft? Den frågan kommer säkert många att ställa sig, efter de skenande elpriserna nu i vinter.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Vad är det som skjuter drivmedelspriserna i höjden? Är det bara så enkelt som att ta bort skatterna på dessa varor? Kan det vara så att oljebolagen, med medias benägna hjälp skapar denna hysteri för att kunna ta ut en större vinst? Vi som inte haft ett bundet elavtal får betala extra nu. Men vi klagade inte tidigare när vi betalde mindre, kanske betydligt mindre, än de som bundit sina avtal.

Vad är alternativen? Mer vindkraft och mer solenergi? Ja mycket talar för detta. Och forskningen kan kanske hitta nya möjligheter.

Varför stoppas vindkraftsparker till havs i de kommuner som styrs av den borgliga majoriteten och vad är motivet för avslagen? Det är ju nu vi behöver öka vår kapacitet för att skapa en större produktion av elkraft. Inte inom den tidsrymd, 16 år i vårt grannland Finland, som det tar att bygga nya kärnkraftverk. Vi har även att ta hänsyn till ett ökat behov av utrymme för förvaring av mer kärnavfall om vi bygger ut kärnkraften. Det vore ansvarslöst att lämna säkerhetsfrågan till framtida generationer. Den långsiktiga förvaringsfrågan är fortfarande olöst.

ANNONS

Och vad kommer ny kärnkraftsel att kosta? I Finland produceras ny kärnkraftsel till ett pris som är 2-3 gånger högre än svensk vindkraft. I Frankrike invigdes nyligen en ny reaktor. Priset på el därifrån är sju gånger högre än svensk vindkraft.

Vilka nackdelar är det med vindkraften, mer än att det inte alltid blåser? När man bor vid havet är det ytterst få dagar om året det är helt vindstilla. Vindkraften ger redan i dag ett betydande tillskott till vår elproduktion. 2020 tillförde vindkraften 27,8 TWh elenergi av totalt 159 TWh. Ett regeringsförslag om utbyggnad av havsbaserad vindkraft möjliggör en elproduktion från havet som motsvarar 270 TWh, alltså nästan lika mycket el som Sverige använder på ett år i dag.

Tre av Nordeuropas största kraftföretag förbereder sig nu på att bygga fyra havsparker med mer än 400 vindkraftverk vid Sveriges kust. Flera tusen byggjobb kan härigenom komma att hamna på platser som Trelleborg, Ystad, Kalmar och Halmstad.

Inte heller solenergi genererar el hela dygnet. Men tänk bara tanken att fler nyproducerade villor planeras med solenergi samtidigt som befintliga villor liksom hyreshus förses med solpaneler. Stora solcellsparker borde också kunna byggas för att på den vägen uppnå högre elproduktion.

ANNONS

Borgerliga politikers envisa fasthållande vid kärnkraft är både enfaldig och andefattig. Man borde åtminstone lyssna på generaldirektören i Svenska Kraftverk, Mikael Odenberg tidigare moderat försvarsminister. Han konstaterar kallt att det blir för dyrt att bygga ut kärnkraften och att det är marknaden och inte politiker som stängt befintliga reaktorer.

Thord Paulsson

fd säkerhetshandläggare

Bengt Silfverstrand

fd riksdagsledamot (S)

ANNONS