”Budgeten för att kunna genomföra höstens högskoleprov smittsäkert var 30 miljoner, trots detta så finner samordnaren ingen annan lösning än att kraftigt begränsa möjligheterna och antalet prov.”
”Budgeten för att kunna genomföra höstens högskoleprov smittsäkert var 30 miljoner, trots detta så finner samordnaren ingen annan lösning än att kraftigt begränsa möjligheterna och antalet prov.” Bild: Janerik Henriksson/TT

Begränsa inte unga – rädda högskoleprovet

Höstens högskoleprov bör genomföras i så hög grad som vanligt med ordentliga och genomtänkta smittskyddsåtgärder. Det skriver Fredrika Albertsson från Moderat skolungdom.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Nyligen meddelade Universitets- och högskolerådet att höstens högskoleprov kommer begränsas för fjärde gången på två år. Den socialdemokratiskt ledda regeringen använder pandemin som en ursäkt för att begränsa högskoleprovet och sviker därmed landets unga.

Under den pågående pandemin har alla åldersgrupper behövt offra otroligt mycket. Där den yngre befolkningen har behövt spendera sin studietid under mycket ovanliga och svåra förhållande. Sveriges gymnasieungdomar har haft tre terminer präglad av distansundervisning, och detsamma för landets universitet och högskolor.

Många har inte nått de önskade eller behövda resultaten för att komma in på drömutbildningen, och i vanliga tider har högskoleprovet alltid varit en andra chans. Men för fjärde gången i rad sviks unga genom ett begränsade möjligheter till att skriva högskoleprovet.

ANNONS

Årets begränsningar innebär att endast 40 000 personer som är födda 2002 eller tidigare, påbörjat gymnasiet före 16 års ålder och avslutat sin gymnasieutbildning, har rätt att ställa sig i kö för att eventuellt få skriva provet. Vilket kan jämföras med att 52 000 skrev provet hösten 2019. Den stora majoriteten av dagens gymnasieungdomar missar chansen att skriva provet.

Budgeten för att kunna genomföra höstens högskoleprov smittsäkert var 30 miljoner, trots detta så finner samordnaren ingen annan lösning än att kraftigt begränsa möjligheterna och antalet prov. Över 6,5 miljoner är vaccinerade med första dosen och närmare fem miljoner är färdigvaccinerade. Att endast begränsa trots den stora andelen vaccinerade är bara att se problemen och inte lösningarna.

Höstens högskoleprov bör genomföras i så hög grad som vanligt med ordentliga och genomtänkta smittskyddsåtgärder. Genom att visa att man är fullt vaccinerad, negativt covid-test inom 48-timmar, har förutbestämda platser och slottider och skriva proven i mindre grupper i rymliga lokaler.

Att regeringen inte lyckats lösa så alla som vill skriva högskoleprovet får göra det innebär antingen att det är den lataste regeringen någonsin eller att de inte i vill lösa det. Båda alternativen är troliga. Regeringen har varit sena med varenda åtgärd under pandemin. Men även det andra alternativet är troligt.

ANNONS

Redan innan pandemin har Socialdemokraterna velat begränsa högskoleprovet genom att sätta en 19-årsgräns, förkortad giltighetstid och begränsa till hur många prov man kan skriva inom ett viss tidsram. Det är därför troligt att de nu använder pandemin som en ursäkt för att jobba mot sitt mål, där risken för att dessa begränsningar blir permanenta även efter pandemin.

Sveriges unga har legat långt ner på regeringens prioriteringslista under hela pandemin. Att regeringen nu ska begränsa möjligheten att göra högskoleprovet är ytterligare ett svek mot vår generation. Låt alla skriva högskoleprovet och sluta hindra oss från att nå våra framtidsdrömmar.

Fredrika Albertsson

ordförande Moderat skolungdom Halland

ANNONS