Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Folkhälsomyndighetens exkluderande av barn med funktionsnedsättning som riskgrupp måste upphöra.” Bild: Stina Stjernkvist/TT
”Folkhälsomyndighetens exkluderande av barn med funktionsnedsättning som riskgrupp måste upphöra.” Bild: Stina Stjernkvist/TT

Barn med funktionsnedsättning är myndigheternas slagpåsar

Region Halland har möjlighet att bli en region som tar ansvar och skyddar de som är skörast i vårt samhälle och detta mitt under brinnande pandemi. Det skriver Maria Norrman, ordförande för RBU Halland.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Än en gång nedprioriteras barn med funktionsnedsättning vad gäller myndigheternas insatser. Än en gång är risken överhängande att barnen blir svårt sjuka eller till och med dör, till följd av att de inte prioriteras under brinnande pandemi. Än en gång beror det på var i landet du bor, om just din region prioriterar vaccination av personal kring barn med omfattande funktionsnedsättning.

”Barn kan inte tillhöra riskgrupp för covid-19. Barn blir inte särskilt sjuka.” Detta menar Folkhälsomyndigheten, enligt Maria Persdotter, Förbundsordförande RBU, i en debattartikel i Aftonbladet (4/3-21), trots att flera regioner öppnat mottagningar för långtidscovidsjuka barn.

RBU Halland, Föreningen för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, har medlemmar som på grund av sin funktionsnedsättning i vanliga fall är kopplade till andningsmaskiner till följd av allvarlig andningsproblematik.

Det här är barn som riskerar att dö av en vanlig förkylning. Det här är barn med omfattande funktionsnedsättningar, som tillhör LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Familjerna runt dessa barn är ofta hårt prövade och åker in och ut på sjukhus med sina barn. De lever under stor press och den pressen har inte minskat under coronapandemin. Familjerna är djupt medvetna om att deras barn med stor sannolikhet blir väldigt sjuka eller dör om de drabbas av covid-19.

I nuläget finns inget vaccin för barn. Men att inte prioritera personal såsom assistenter och personal på skolor och korttidsboende som jobbar med barn med svåra funktionsnedsättningar är helt befängt. När det gäller vanlig säsongsinfluensa är barn med funktionsnedsättning en prioriterad grupp. Hur kan det göras en helt annan bedömning vad gäller covid-19?

De flesta regioner runt om i Sverige har valt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men det finns möjlighet för Sveriges regioner att göra en egen bedömning och prioritera att vaccinera personal runt barn med omfattande funktionsnedsättning, såsom Region Sörmland gjort.

Folkhälsomyndighetens exkluderande av barn med funktionsnedsättning som riskgrupp måste upphöra. Detta exkluderande är helt ovärdigt ett land som Sverige och bör ses som svunna tiders nedprioritering av personer med funktionsnedsättning.

I väntan på att Folkhälsomyndigheten ändrar rekommendationerna är det möjligt för Region Halland att prioritera upp personal runt dessa barn och ge dem förtur till vaccin.

Region Halland har möjlighet att bli en region som tar ansvar och skyddar de som är skörast i vårt samhälle och detta mitt under brinnande pandemi.

Det är dags att steppa upp och visa att regionens vision ”Halland – Bästa livsplatsen” gäller alla, även barn med omfattande funktionsnedsättning.

Maria Norrman

ordförande RBU Halland

föreningen för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar