Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”I budgeten som antogs i slutet av förra året är investeringsmedel på 15 miljoner kronor avsatta 2023 för Rydöbruks skola”, säger Maria Hedin (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande.
”I budgeten som antogs i slutet av förra året är investeringsmedel på 15 miljoner kronor avsatta 2023 för Rydöbruks skola”, säger Maria Hedin (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande.

Att lägga ned skolor är ingen lösning

Vill vi att Hylte ska växa, eller vill vi att kommunen ska fortsätta avfolkas? Den frågan ställer sig företrädare för Sverigedemokraterna Hylte med anledning av en ny utredning om Rydöbruks skola.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Det är dags att någon sätter ner foten gällande Rydöbruks skola och den utredning, som snarare kan ses som ett beställningsjobb än en objektiv utredning om skolans framtid, som nu är gjord!

Det är märkligt hur partier innan valet säger en sak och sen efter valet en helt annan, vi i Sverigedemokraterna visste att frågan skulle komma upp så fort valet var avklarat och den nya mandatperioden tog sin början. Alla vet att jobbiga politiska beslut tas i början av en mandatperiod, och satsningar görs innan val för att få så stort väljarstöd som möjligt, för att ”folk” hinner glömma.

Utredningen borde om något underkännas då den innehåller direkta faktafel och påståenden, dessutom lyfter den enbart fram sådant som talar för en nedläggning av skolan. Det är tydligt att den är vinklad för att visa på att en nedläggning är enda vägen framåt. Man pekar på forskning att det inte har nån betydelse för en mindre ort med en nedläggning av skola, den forskningen är gjord för 30 år sedan och en annan från Jordanien. Det finns dock mängder av forskning, genomförd i nutid och från relevanta länder som pekar på det motsatta och att elever presterar bättre på mindre skolor.

Man kan fråga sig varför Rydöelever skjutsas till skolor i Hyltebruk och Torup, när de egentligen skulle gått i Rydö? Barn som nekas plats på förskola och skola i Rydö för att det inte finns plats, sen säger man å andra sidan att skolan har sjunkande elevantal? Till saken hör att elevantalet sjunker på alla kommunens skolor.

Varför har man räknat för nybygge av en skola som är större än nuvarande skola? Är det för att kunna peka på att en nybyggnation blir för dyr? Vi betalar en ockerhyra till oss själva för Rydö skola på över 100 000 kronor i månaden, ännu mer om man räknar in förskolan. Man kan fråga sig om Rydö skola ska stå för de andra skolornas renoveringskostnader?

Till skillnad på vad som antyds i utredningen så har Rydö skola nästan enbart utbildade lärare. Det är inte heller svårt att locka lärare till skolan, flertalet pendlar in från annan kommun.

Det finns en speciell anda på Rydö skola, där man ”ser” alla elever. Man tar hand om varandra, och flera är gångerna när lärare åkt hem och hämtat elever som till exempel försovit sig. Årskullarna tar hand om varandra på ett sätt som man aldrig kan få på en större skola. Rydö skola har många gånger fungerat som en räddning för elever som inte klarat sig på andra större skolor, som tidigare krävt assistenter, men som på Rydö skola klarar sig utan assistenter och som blir en helt annan elev. Är framtiden att allt bara ska finnas på större enheter, så frågar vi oss vart våra elever som inte mår bra av större klasser, ska ta vägen?

Hylte kommuns politiker har nu ett vägval att göra, vill vi att kommunen ska växa, eller vill vi att kommunen ska fortsätta avfolkas? Lösningen för att öka befolkningen ligger knappast i att lägga ner väl fungerande skolor, för att nuvarande styre valt att skjuta Rydö skolas renovering på framtiden.

Stina Isaksson

gruppledare

Maj Brodin

vice gruppledare

Jane Hardt

Mats Gustavsson

Kerstin Alexén

Andreas Löfgren

Ray Alexén

Lars Göran Möller

Sverigedemokraterna Hylte