Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Våld i nära relationer drabbar både kvinnor och män. Men kvinnor drabbas oftare av upprepat och mer allvarligt våld.”  Bild: Fredrik Sandberg/TT
”Våld i nära relationer drabbar både kvinnor och män. Men kvinnor drabbas oftare av upprepat och mer allvarligt våld.” Bild: Fredrik Sandberg/TT

Att bekämpa mäns våld mot kvinnor är allas ansvar

Politiska partier i Hylte kommun ställer sig gemensamt upp mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation. Det skriver företrädare från flera partier i Hylte.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Har du någon gång funderat på vad det kan få för konsekvens när en kille kallar en tjej för ord som hora, slampa eller billig? Hur reagerar du om du hör din son, bror eller en elev kränka en tjej genom att kalla henne för dessa ord? Vilken syn på kärlek, sex och relationer som unga får som tittar på porr?

Har du tänkt på att våra värderingar och om vi accepterar eller inte accepterar detta beteende och kränkningar spelar roll för hur många som kommer att utsättas för våld i nära relation.

Våld i nära relation har förekommit i alla år, den första kvinnofridslagen instiftades av Birger Jarl på 1200-talet. Det finns många olika typer av våld, det handlar inte bara om psykiskt eller fysiskt våld. Det kan även vara ekonomiskt/materiellt, sexuellt eller socialt våld där ens partner begränsar ens umgänge.

Våldet börjar inte med misshandel. Det är en gradvis förflyttning av gränser för vad som är okej att göra mot en annan människa. Det handlar om människosyn, värderingar och självbild. Vuxenvärlden, skolan, fritidsgården och arbetsplatsen behöver våga fråga om utsatthet, kränkningar och veta var det finns hjälp och stöd att få. Det händer inte bara någon annan. Det händer någon du och jag känner.

Våld i nära relationer drabbar både kvinnor och män. Men kvinnor drabbas oftare av upprepat och mer allvarligt våld. Förövaren är i majoriteten av fallen en man. Många barn upplever våld i sin familj. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, lever cirka 150 000 barn i Sverige tillsammans med en förälder som blivit misshandlad av den andra föräldern.

Kvinno-, tjej- och ungdomsjourerna i Unizon larmar om att de aldrig tidigare haft en så stor tillströmning av stödsökande och att våldet de utsatta kvinnorna vittnar om är grövre och mer allvarligt. Bris har tagit emot rekordmånga samtal från utsatta barn och ungdomar gällande psykiskt, fysiskt och sexuellt våld.

Jämfört med tidigare år rör det sig om en trettioprocentig ökning. Inte någon gång tidigare har kuratorerna tagit emot lika många samtal om utsatthet för våld och sexuella övergrepp mot barn.

Politiska partier i Hylte kommun ställer sig gemensamt upp mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation. Oavsett vad det är för våld behöver vi gemensamt ta ett krafttag för att hjälpa våldsutsatta och förhindra att det händer igen. Men vi behöver också förhindra att det händer överhuvudtaget.

Den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor har ett fokus på att stärka skyddet för våldsutsatta, men också på mäns delaktighet och ansvar för att stoppa våldet. Detta är vårt gemensamma ansvar.

Anna Roos (C)

Maria Hedin (S)

Bengt-Åke Torhall (L)

Björn Wahll (MP)

Christer Johansson (M)

Stina Isaksson (SD)

Tommy Edenholm (KV)

Torbjörn Alexandersson (KD)