Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Ön Lesbos har åter blivit den plats där nöden och utsattheten blir synlig för oss genom nyhetssändningar." Bild: Alexandros Michailidis

Asylrätten måste värnas i Europa

EU måste snarast få en hållbar och långsiktig migrationspolitik på plats. Det skriver centerpartisten Ola Johansson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Över tiotusen människor uppges ha försökt ta sig över gränsen till Grekland sedan Turkiets president, Erdoğan satt press på EU genom att öppna gränsen. Ön Lesbos har åter blivit den plats där nöden och utsattheten blir synlig för oss genom nyhetssändningar.

Att Turkiet kan använda flyktingar som ett sätt att pressa EU på mer pengar och eftergifter beror ytterst på att EU inte lyckats enas om hur ansvaret ska fördelas mellan länder och att många länder inte visar upp det ledarskap som Fredrik Reinfeldt (M) gjorde, när flyktingkrisen var som värst 2015. Sverige utsattes för stora påfrestningar, men vårt samhälle gick inte under.

Sverige befinner sig ännu långt från händelsernas centrum. Trots det försöker man här hemma piska upp en fientlig stämning gentemot människor på flykt. Kriget i Syrien har pågått lika länge som båda världskrigen tillsammans och situationen i de länder varifrån de nödställda kommer blir alltmer ohållbar.

Asylrätten måste värnas! Det är först när dessa personer anländer till vår gräns de utgör ett problem som behöver hanteras av polis och myndigheter.

Dom som nu tagit sig hela vägen till Europa är Europas ansvar, antingen vi vill det eller inte. EU:s ledare borde nu göra ett allvarligt försök att reformera Dublinförordningen, vilken var tänkt att reglera flyktingarnas väg, men som gav upphov till situationen som den är i dag.

EU måste snarast få en hållbar och långsiktig migrationspolitik på plats. Hittills har EU:s sätt att slippa ta ansvar varit att betala Turkiet för att inte släppa igenom och istället husera hela 3,6 miljoner människor, mestadels från Syrien, i läger.

Turkiet å sin sida har byggt upp förväntningar hos dessa människor om livet i Europa, som snabbt grusas då de anländer till de grekiska öarna. Där möts de av tårgas och gummikulor från grekisk polis som är oförmögen att hantera situationen.

Sverige är bättre förberett i dag än vi var 2015. Det finns redan gränskontroller som kan förstärkas om och när det behövs. Riksdagspartierna håller på att ta fram en gemensam migrationspolitik och det borde ligga i allas intresse att bidra till det på ett konstruktivt sätt, utan att negligera det faktum att människor söker sig bort från krig.

ID-kontrollerna som vi upplever när vi reser över Öresundsbron skapar irritation för pendlare. Centerpartiet vill att det utvärderas huruvida den åtgärden gjort någon nytta.

Frontex, den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån har som sin vision att skydda EU-området med frihet, säkerhet och rättvisa. Om Sverige skall hjälpa till på plats är det med ekonomisk och professionell hjälp till den.

Att politiker med bister min och jaktmundering uppmanar till att stänga gränser, löser inga problem. Att resa till Grekland med en bunt flygblad och påstå sig representera en hel nation med budskapet att Sverige är fullt skapar problem. Speciellt om man gör det enbart som ledare för ett parti med begränsat inflytande i riksdagen.

Vad Sverige behöver nu är att gemensamt dra ett djupt andetag och vara förberedda den dag en eventuell kris nalkas, oavsett om det är virusspridning eller människoöden vi måste hantera.

Lita på myndigheter, experter och rättsvårdande myndigheter. Visa politiskt mod när det krävs, men framförallt värdighet och ledarskap. Asylrätten måste värnas. En annan dag är det kanske vi som behöver den.

Ola Johansson (C)

riksdagsledamot