Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Assistans är frihet! Rädda LSS!

Representanter för RBU, FUB och DHR Halland uppmärksammar att den landomfattande manifestationen för LSS i allmänhet och personlig assistans i synnerhet genomförs söndag den 3/12 och i Halmstad hålls den på Stora Torg.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt HP 1/12. Trots regeringens förslag om lagändring och nödstopp finns det mycket att kämpa för.

Sverige går som tåget! Magdalena Andersson ses i tv-rutan och förklarar att pengar satsas på många områden. Ett område som det däremot inte satsas på är personer med funktionsnedsättning. Här ges i stället uppdrag att spara pengar. Ett uppdrag som föregår den utredning som beställts till oktober 2018.

Den lagändring och det nödstopp regeringen aviserat om nu i november, hjälper långtifrån alla, till exempel inte de som sondmatas och inte de drygt 1 000 personer som de senaste två åren förlorat rätten till personlig assistans. En tanke som föresvävar är att det här är en grupp som inte alltid har så lätt att föra sin egen talan. Men vi är många som står upp för rättighetslagen LSS (lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade) och den livsviktiga insatsen inom denna, nämligen personlig assistans. En lag som ger personer med funktionsnedsättning rätt att Leva Som Svensson.

Nu byggs det LSS-boenden för barn i landet, vilket leder tanken till gamla tiders institutionsvård. Det beror med största sannolikhet inte på att föräldrar till barn med funktionsnedsättning helt plötsligt vill lämna bort sina barn, utan det beror på att de inte har något val. När de inte beviljas personlig assistans för sitt barn med svår funktionsnedsättning och inte orkar ta hand om barnet själva längre, finns bara en utväg, att placera sitt barn på ett boende.

För de flesta föräldrar skulle det kännas helt uteslutet att lämna bort sitt barn till någon annan. Och tänk, det känns precis likadant för de föräldrar som får ett barn med en grav funktionsnedsättning.

Det är dags för regeringen att ge LSS-utredningen nya direktiv. Direktiv att stärka kvalitén inom samtliga LSS-insatser och inte ställa insatserna mot varandra. Det är dags att stå upp för att personer med funktionsnedsättning och deras familjer, ska ha rätt till ett rikt liv och kunna delta i samhället på lika villkor. Och det är bråttom!!!

Maria Norrman,

ordförande RBU, Rörelsehindrade Barn och Ungdomar i Halland

Cecilia Kristensen,

ordförande FUB, Föreningen för Barn, Ungdomar och Vuxna med utvecklingsstörning i Halmstad – Hylte

Bodil Timmermann,

ordförande DHR, Delaktighet – Handlingskraft – Rörelsefrihet i Halmstad – Hylte - Laholm

Debatt