Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Assistans är frihet – rädda LSS

Manifestationerna mot besparingarna på LSS fortsätter och i morgon tisdag är det dags igen i Halmstad vid Rådhuset.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt HP 12/12. Funktionshinderrörelsen står enad och går ut på gator och torg för att värna den kanske viktigaste lagen på vårt område: LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

LSS, som bland mycket annat innehåller den för många helt livsavgörande insatsen personlig assistans, är idag svårt misshandlad och värre blir det, dag för dag. På grund av regeringens order till Försäkringskassan om att bryta antalet timmar i assistansen är det nu ungefär en person om dagen som faller ur reformen. Och då har ingenting förändrats i personens diagnos eller funktionsnedsättning, det beror enbart på ny tillämpning av en över 20 år gammal lag.

FN har flera gånger kritiserat Sverige för försämringar på funktionshinderområdet, särskilt när det gäller personlig assistans. Sverige har ratificerat FN-konventionen för människor med funktionsnedsättning och då kan man inte ta ifrån människor rättigheter som de redan har fått. Har man ratificerat en FN-konvention har man förbundit sig att följa den. Och det gör inte Sverige.

Nu dör människor.

Nu får familjer sin tillvaro sönderslagen när beslut om assistans dras in.

Nu stoppas barn med funktionsnedsättning från att utvecklas till självständiga vuxna.

Nu tvingas vuxna sluta jobba och hänvisas till husarrest när assistansen dras in.

Nu blåser det kallt i välfärds-Sverige.

En utredning har börjat sitt arbete för att ännu en gång utreda LSS. Utredningen har fått mycket tydliga direktiv: den ska föreslå hur man kan spara pengar i personlig assistans för att satsa på andra insatser i LSS. Det betyder att regeringen i direktiven till utredningen ställer grupper med olika funktionsnedsättningar mot varandra. Utredningen ska dessutom föreslå ytterligare besparingar i assistansen, av vad man kallar ”statsfinansiella skäl”. Det lär komma ny kritik från FN.

Snart är det jul och undertecknade föreningar önskar egentligen inte så mycket. Men vi kräver att den trygghet som finns i stabila välfärdssystem inte nyckfullt ska dras undan. Vi kräver att regeringen tar sitt ansvar och ger Försäkringskassan nya direktiv i det kommande regleringsbrevet. Det måste vara behoven som styr vilka insatser man får, inte besparingskrav. Vi vill att det ska sluta blåsa så snålt just kring våra medlemmar. Och vi kräver ett nödstopp för indragna assistansbeslut. Det är skam att Sverige bryter mot FN:s konvention om rättigheter för människor med funktionsnedsättning.

Det är dags att regeringen plockar fram sin moraliska kompass och tar ut en ny riktning på rättvisekartan. Det som pågår nu är orättfärdigt, ovärdigt och omänskligt. Det utestänger människor med funktionsnedsättning från samhället. Assistans är frihet! Rädda LSS!

Maria Norrman,

ordförande RBU, Rörelsehindrade Barn och Ungdomar i Halland

Jonny Persson,

vice ordförande DHR, Delaktighet – Handlingskraft - Rörelsefrihet i Halmstad – Hylte – Laholm

Cecilia Kristensen,

ordförande FUB, Föreningen för Barn, Ungdomar och Vuxna med utvecklingsstörning i Halmstad – Hylte

Gun-Britt Lydén,

ordförande Anhörigföreningen i Halmstad

Ann-Mari Larsson,

ordförande Hallands Distrikts- och Lokalförening i Personskadeförbundet RTP

Debatt