Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Anställ barnmorskor inom äldreomsorgen

Den äldre kvinnans hälsa skulle ha mycket att vinna på att det anställdes barnmorskor inom omsorgen, skriver Ingeborg Oléni från Trygghetspartiet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Äldre kvinnor med inkontinens måste få ett bättre stöd. Det är inte alls självklart att äldre kvinnor ska ha problem med urinläckage. Alla måste ha rätt till en medicinsk utredning om man kissar på sig – oberoende av ålder.

Att bli inkontinent väcker obehagliga känslor hos de flesta av oss. Att dessutom bli styvmoderligt bemött, genom att det är blöjor som erbjuds när det läcker, känns ovärdigt. I stället bör det i första hand erbjudas en medicinsk utredning som ger svar på anledning till problemet.

Läckage är ett problem som påverkar hela människans livssituation. Det bör vara självklart att även äldre kvinnor får ta del av den nya kunskapen på detta område. Dels handlar det om ett värdigt liv för individen, men också sett ur ett samhällsekonomiskt intresse. Det finns många miljoner att hämta hem om kvinnor kan få behandling för sitt läckage.

Alla äldre kvinnor som tar sin första kontakt med äldreomsorgen borde få möjlighet till samråd med specialistsjuksköterska/barnmorska, som sedan kan lotsa vidare i vårdkedjan. Den äldre kvinnans hälsa skulle ha mycket att vinna på att det anställdes barnmorskor inom omsorgen. Barnmorskan har hög kompetens omfattande kvinnoliv alla åldrar.

Att förebygga sjukdom ohälsa är en av nycklarna till möjligheten att klara framtidens behov av vård och omsorg. Den äldre kvinnan hör helt klart till de grupper i samhället som drabbas hårdast när sjukvården sparar.

Med detta inlägg har jag inte sagt, att männen inte behöver stöd i åldrandets verklighet.

Ingeborg Oléni

distriktssköterska, engagerad debattör

Trygghetspartiet - Halmstad