Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Verkligheten kommer kräva förändrad politik och radikala förändringar för att få Sverige på rätt köl. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Allianspartierna har lämnat walk over

Verkligheten kommer att kräva förändrad politik och radikala förändringar för att få Sverige på rätt köl, skriver Lars Lundbäck, entreprenör och medlem i Medborgerlig Samling.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Tonläget i sociala medier såväl som i vanliga tidningar blir intensivare ju närmare valet vi kommer. Även smutskastningen från vänsterhåll intensifieras. Jag syftar alltså inte på satir eller enskilda personers inlägg, utan på utspel från avlönade partimedarbetare, debattartiklar och sponsrade inlägg. Det handlar om allt från att borgerliga påstås vilja driva människor från deras hem genom hyreshöjningar och lönesänkningar, till rasistanspelningar mot sverigedemokrater och vilket hemskt samhälle som väntar om någon av motståndarna kommer till makten.

På ett sätt är taktiken rätt talande. Kan man inte berätta om de fantastiska resultaten från sin egen politik blir det istället att varna för andras. Taktiken blottlägger också något annat. Sverige har på några årtionden fått se den grova gängbrottsligheten skjuta i höjden. Skjutningar och annan grov brottslighet har tillåtits växa och bli till vardagshändelser. Även ökningen av överfallsvåldtäkter och andra sexualbrott har blivit en tragisk men ständigt ökande del i den svenska samhällsutvecklingen.

Sverige har fått segregerade förorter där bidragsförsörjning blivit den dominerade försörjningsformen. I förorter möts polis, ambulans- och räddningspersonal ofta av stenkastning och misstro. Områden där alternativa rättsordningar tycks råda då de patrulleras av religiösa moralpoliser. Politiken har skapat en statsmakt där byråkratin och den ständigt svällande staten blivit ett självändamål. Där det för staten också alltmer har kommit att handla om att administrera sig själv, snarare än att upprätthålla grundläggande samhällsfunktioner. Tillhandahålla nytta för världens högsta skatter och för dem som tvingas betala dem.

Lägger man därtill till att skötsamma arbetande invandrare utvisas på grund av teknikaliteter och att grova våldtäktsmän, trots utländskt medborgarskap, inte per automatik utvisas trots fällande domar. Då är det lätt att förstå att det politiska landskapet håller på att ritas om. Oförmågan att förstå konsekvenserna av den egna politiken och bristerna i densamma har bäddat för dagens parlamentariska läge.

För vänsterblocket är högre skatter alltid lösningen. Samtidigt ska alltfler leva av och få ta del av skattemedlen. Även för grupper som aldrig har eller sannolikt själva kommer att bidra ekonomiskt.

Allianspartierna inom den tidigare borgerligheten framstår som alltmer splittrade. Av ängslan för att inte under några omständigheter kunna beskyllas för främlingsfientlighet har de vänt ut och in på sig själva och sin tidigare politik. Under den gångna mandatperioden har de lämnat walk over till en politik de samtidigt nu säger sig vara emot.

En rad politiker har även talat om att inte ställa grupp mot grupp. Men precis som allt annat som har att göra med ekonomi handlar politik om prioriteringar. Något som sommarens många bränder, Sveriges bristfälliga beredskap och problemen med brandbekämpning visat. Verkligheten kommer kräva förändrad politik och radikala förändringar för att få Sverige på rätt köl. Politiker som inte förstår detta är det dags att byta ut. Eller som Astrid Lindgren en gång myntade: ”När maktens människor slutar lyssna – byt ut dem.”

Lars Lundbäck

Egenföretagare och medlem i Medborgerlig Samling

Lars Lundbäck är egenföretagare och medlem i Medborgerlig Samling..