Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alliansen vill ha friare val av hjälpmedel

En liten minoritet i Halland stoppade förslaget att ge ökad frihet för dem som är beroende av hjälpmedel, skriver fyra företrädare för Alliansen i regionen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt 10/7. Att själv kunna få välja och påverka sitt hjälpmedel är en stor frihet för personer med funktionshinder. Det är viktigt att få inflytande över en sådan viktig sak som de personliga hjälpmedlen, vilka ofta är en privat och livsnödvändig sak.

Region Halland har gått i spetsen för valfrihetsreformer. Det skapades en ”gränslös sjukvård”. Halland var först med vårdval, där man själv väljer vårdcentral och har en vårdgaranti som är tuffare än rikets.

Allt för att ge den enskilde valfriheten.

Vi såg det naturligt att gå vidare med friare val av hjälpmedel.

Regionens sortiment är till viss del begränsat och förskrivarna tvingas till arbetsmetoder som har lämnat litet utrymme för individuella lösningar.

Ett förslag togs fram som hade sin utgångspunkt i att förskrivare av hjälpmedel bedömer att vissa individer själva kan köpa och sköta sitt eller sina hjälpmedel. Det handlar specifikt om personer med ett långvarigt behov av hjälpmedel och där man önskar att själv köpa in och sköta sitt hjälpmedel.

De produkter som valdes ut att starta med var hörseltekniska hjälpmedel och förflyttningshjälpmedel som exempelvis rollatorer och rullstolar.

Beslut togs med stor majoritet i regionfullmäktige. Endast Socialdemokraterna och Vänsterpartiet var emot som de ofta är när det handlar om valfrihet för den enskilde.

Men eftersom regionen samarbetar med kommunerna om hjälpmedel måste även de säga ja.

Fem kommuner sa ja. Men när frågan kom till Hylte kommun gick Socialdemokraterna ihop med det lokala partiet Kommunens väl och stoppade förslaget.

En liten minoritet i Halland stoppade alltså förslaget att ge ökad frihet för dem som är beroende av hjälpmedel. Något bekymmersamt ur demokratisk utgångspunkt.

Men vi ger inte upp. Förslaget finns och får vi möjligheten att styra Region Halland även nästa mandatperiod kommer vi på nytt ta upp det, fatta beslut i regionfullmäktige och på nytt skicka ut det till kommunerna för godkännande.

I valet har väljarna möjlighet att påverka vem som styr i kommunerna och regionen och därmed också påverka att öka valfriheten för dem med funktionshinder.

Mikaela Waltersson (M)

gruppledare

Helene Andersson (C)

gruppledare

Tommy Rydfeldt (L)

gruppledare

Lars Gustafsson (KD)

distriktsordförande