Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alliansen tar inte höjd för Halmstads utmaningar

När invånare och medarbetare i Halmstads kommun efterfrågar mer trygghet svarar alliansstyret med gammal medicin – övertro på privatiseringar och marknadslösningar. Det skriver kommunråden Krissi Johansson (S) och Stefan Pålsson (S) om det borgerliga budgetförslaget.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Det borgerliga budgetförslaget för Halmstads kommun kan sammanfattas med tre ord – snäv, passiv och privatiseringsfokuserad. Det är en snäv budget med väl tilltagna besparingar för flera verksamheter. Dessutom är det en budget som helt saknar socialt förebyggande insatser. Det är också en budget som förringar kommunens ansvar och i stället vill övervältra kommunala kärnverksamheter till marknaden.

I stället för att ta tag i utmaningarna här och nu väljer alliansminoriteten att passivt överlåta till privata aktörer att svara för viktig välfärdsservice. Det är inte ansvarigt. Antingen råder idétorka eller så kommer man inte överens inom minoritetsstyret. Kvar blir att överlämpa det kommunala ansvaret till marknaden.

Socialt förebyggande insatser byter de borgerliga partierna ut mot en övertro på digitalisering och ny tekniks möjligheter att spara in i kärnverksamheterna. Vidare kapar de vårt tidigare mål om att kommunen ska vara en god arbetsgivare där man byter ut innebörden så att ansvaret helt ligger hos den enskilde arbetstagaren, i stället för hos arbetsgivaren. Det saknas helt ambitioner om att minska sjuktalen och skapa ett hållbart arbetsliv för kommunens anställda.

I övrigt konstaterar vi att när alliansminoritetsstyret nu presenterar sin första junibudget är det tydligt att de lämnat tiden med samarbetet med Miljöpartiet och SPI långt bakom sig. Det finns förvisso fina ord om miljö och klimatmål, men de reella förslagen för att möta klimatutmaningarna är få.

Dessutom väljer nu alliansen att dra ner stödet för äldres bussresande. Vi saknar vidare förslag på åtgärder för att minska segregationen och öka bostadsbyggandet.

Med den här budgeten visar det borgerliga minoritetsstyret i Halmstads kommun sitt rätta ansikte. Det är magstarkt av ett alliansstyre i minoritet att gå med fram med så högervridna förslag. Det går inte att lösa dagens problem och morgondagens utmaningar med gårdagens lösningar.

När invånare och medarbetare efterfrågar mer trygghet svarar alliansstyret med gammal medicin – övertro på privatiseringar och marknadslösningar. Här finns förslag om att både privatisera den kommunala verksamheten och den offentliga miljön.

Sammanfattningsvis presenterar minoritets- styret ett förslag till budget med privatiseringar och besparingar. Det är inte ett förslag som tar höjd för de riktigt stora utmaningarna när Halmstad växer.

Krissi Johansson (S)

oppositionsråd

Stefan Pålsson (S)

oppositionsråd