Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Även centrum har drabbats av pandemin. Vi gör ett antal satsningar för att hjälpa till med återstarten!”  Bild: Jari Välitalo
”Även centrum har drabbats av pandemin. Vi gör ett antal satsningar för att hjälpa till med återstarten!” Bild: Jari Välitalo

Alliansen tar ansvar för att Halmstad ska fungera, både i kris och efter

Genom att alltid ha ekonomin i fokus kan vi lägga en budget som sätter människan först. Vi stärker våra kärnverksamheter såsom äldreomsorgen, skolan och socialtjänsten. Det skriver Alliansen i Halmstad om sitt budgetförslag.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Alliansens budgetförslag för 2022 är framarbetat i ett läge där vi fortsatt befinner oss i en pandemi, men där hoppet om att kunna återgå till en mer normal tillvaro ändå lyser starkt. Likt tidigare år har vi våra kärnverksamheter i fokus och gör en rad viktiga satsningar för ett Halmstad som håller ihop.

En hållbar ekonomi är grunden för att klara välfärden. Genom att alltid ha ekonomin i fokus kan vi lägga en budget som sätter människan först. Vi stärker våra kärnverksamheter såsom äldreomsorgen, skolan och socialtjänsten.

I kölvattnet av en kris följer ökad social oro, psykisk ohälsa, missbruk och kriminalitet. Vi ser att problem som fanns före pandemin fördjupas och att de som redan hade det svårt drabbas allra hårdast.

Vi gör därför historiskt stora förstärkningar av socialtjänsten för att kunna möta den oroväckande samhällsutvecklingen. Vi skalar även upp det riktade förebyggande arbetet för utsatta barn och unga för att förhindra framtida problem med utanförskap, kriminalitet och arbetslöshet.

Det förebyggande arbetet är en viktig del, men vi behöver klara av att arbeta på flera fronter samtidigt. Därför gör vi dels konkreta trygghetssatsningar på fler kameror och trygghetsskapande väktare, dels ökar vi satsningarna på näringslivet som långsiktigt är grunden för minskat utanförskap.

Pandemin har påmint om hur viktig välfärden är, men även om vikten av tillgång till bra uppkoppling. Tillgänglighet är viktigt oavsett var i kommunen man bor. För att upprätthålla vår höga utbyggnadstakt av fiber och möjliggöra digitala arbetssätt för ännu fler sänker vi avkastningskravet för Halmstads Stadsnät och möjliggör en kraftigt ökad investeringstakt.

Halmstad är en attraktiv och familjevänlig kommun att bo i. Vi är attraktiva att besöka och besöksnäringen är viktig. Att bibehålla detta är inget som görs av sig självt.

Vi ökar därför takten i förnyelsearbetet av lekplatser och avsätter en särskild pott för att bygga en ny strandnära större lekplats. Vi avsätter medel för en brygga som ska kunna användas året om. Att bada året runt är en hälsotrend som är här för att stanna.

Även centrum har drabbats av pandemin. Vi gör ett antal satsningar för att hjälpa till med återstarten! Vi omvandlar Österskans till en grön parkmiljö, slopar p-avgiften kvällstid, tar till tuffa tag mot störande fåglar, förnyar Stora torg och rivstartar förnyelsen av Bastionen.

När en pandemi har haft sitt grepp om världen är det lätt att låta orosmoln få utrymme och vemod att slå rot. Vi tänker inte tillåta det utan väljer att känna hopp om att morgondagen kan bli ännu bättre än i dag. Inte av sig självt, utan genom ett handlingskraftigt ledarskap som väljer mod framför rädsla.

Vi är beredda att tillsammans fortsätta axla det ansvaret med en budget för att Halmstad ska fungera, både i och efter kris.

Jonas Bergman (M)

Jenny Axelsson (C)

Ella Kardemark (KD)

Lovisa Aldrin (L)