Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alliansen låtsas som att det regnar

Allianspartierna lovade dyrt och heligt att man inte avsåg att samverka med SD. Nu ser vi vad det löftet var värt. Det skriver de två socialdemokratiska kommunråden Krissi Johansson och Stefan Pålsson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Valåret 2018 har passerat. Efter en politiskt stormig höst i Sverige väntar nu en ljusare vår. Det är positivt att det nu finns en mittenregering på plats, ledd av Stefan Löfven. När antidemokratiska krafter får breda ut sig i andra länder, står Sverige upp för människors lika värde.

Vi välkomnar att det nu finns en regering som kan fortsätta att ta itu med samhällsproblemen. Att jobben ska bli fler, att klimat­utsläppen ska minska och att välfärden förbättras är helt nödvändigt.

I Halmstad yr höstlöven dock fortfarande omkring. Den politiska riktningen för mandatperioden har alliansminoriteten förvisso pekat ut, men på mycket bräckliga grunder. Alliansminoritetens budget för 2019 klubbades i december nästan i sin helhet med hjälp av passivt stöd från SD.

Inte nog med det, nu verkar det som man till och med från Moderaternas och Kristdemokraternas sida är beredda att ingå ett valtekniskt samarbete med SD. Det vi nu ser är en alliansminoritet som håller på att säkra upp sin politik genom att formalisera ett samarbete med SD.

Det är svårt att tolka detta på något annat sätt än en politisk förflyttning i högerkonservativ riktning där SD flyttar fram sina positioner utan nämnvärt motstånd från alliansminoriteten.

Vi varnade för politisk oreda när valresultatet stod klart men det som är förvånande är att det nu tilltänkta samarbetet verkar ske med en axelryckning från alliansminoritetens sida. Det har gått mindre än ett halvår sedan valet. Då lovade allianspartierna dyrt och heligt att man inte avsåg att samverka med SD. Nu ser vi vad det löftet var värt.

Som ett alternativ till denna allt mer högerkonservativa konstellation står vi socialdemokrater. Vi står för ett öppet och humant samhälle, för ett tryggare, mer hållbart Halmstad som håller ihop med en välfärd som går att lita på. Vi är fast beslutna om att fortsätta driva politiken i den riktning som vi gick till val på.

När alliansminoriteten låtsas som att det regnar kan det inträffa att det är mer än knopparna på träden som brister i vår fina kommun.

Vi socialdemokrater kommer att fortsätta att stå upp för demokrati och allas människovärde. Det återstår att se vilken väg som alliansminoriteten tänker välja.

Krissi Johansson (S), kommunråd

Stefan Pålsson (S), kommunråd