Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"De borgerliga har med mycket tveksamma skäl, som att spara pengar i en rik kommun, attackerat de som är kommunens vikta uppgift, barn, ungdomar och gamla." Bild: Jari Välitalo

Alliansen har förbrukat sitt förtroende

Det är min stora förhoppning att väljarna vid 2022 års val byter ledning i kommunen. Det skriver Jörgen Andersson, tidigare ordförande för kommunstyrelsen i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

För några månader sedan skrev jag tillsammans med tidigare riksdagsledamöter med facklig bakgrund ett par artiklar i Svenska Dagbladet, där vi var mycket kritiska till den socialdemokratiska partiledningen och den förda politiken. En politik som innebär väsentliga steg bort från traditionell socialdemokrati och som innebär en felaktig fördelningspolitik, några förslag till höger om Moderaterna.

Allt detta är man bered att göra för att få skriva statsråd på visitkorten.

När jag följer den kommunala politiken ser jag en socialdemokrati som gör mig glad. Med den nye ordföranden i Arbetarekommunen i spetsen har man utvecklat en klassisk socialdemokratisk oppositionspolitik som bidrar till att gynna folkflertalet.

Fortsätter man på den inslagna vägen förtjänar man, enligt min uppfattning, väljarnas förtroende i nästa val. Och tar därmed över styret.

Jämför man den politiken med hur det borgerliga minoritetsstyret agerar finner man klara ideologiska skillnader. De borgerliga har med mycket tveksamma skäl, som att spara pengar i en rik kommun, attackerat de som är kommunens vikta uppgift, barn, ungdomar och gamla.

Det kan man belysa med följande exempel: Nedlagda öppna förskolor, besparingar på lekplatser för barn och besparingar i skolmaten (jämför portionspris för barn med samma pris för intagna på fängelser så kommer ni att häpna). För äldre handlar det om försämringar av busskort samt brister inom äldreomsorgen. Även parkeringskaoset i centrum drabbar främst de äldre.

Detta skall ställas emot villighet att betala investeringar i Tylösand som klart är en privat angelägenhet. Men det värsta av allt subventionerna av Halmstads flygplats. I år 16,7 miljoner kronor.

Jag skrev för cirka 15 år sedan en artikel där jag varnade kommunen för att köpa flygplatsen eftersom jag befarade att det skulle bli en gökunge i det kommunala boet. Inte kunde jag väl ana att man på en tioårsperiod skyfflat in en 140 till 150 miljoner kronor. Då saknar kommunen tydligen inga pengar.

Till detta skall kommunstyrelsens ordförandes uttalande om att inte ser någon bortre gräns för att täcka underskott tilläggas, vilket är ett häpnadsväckande uttalande om man är ytterst ansvarig för ekonomin. Klimatdebatten kommer också att medföra mindre flyg och mer tåg i framtiden.

Det är min stora förhoppning att väljarna vid 2022 års val byter ledning i kommunen. De nuvarande har förbrukat sitt förtroende.

Jörgen Andersson

före detta kommunstyrelseordförande, (S)