Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Att värdesätta våra äldre medarbetare står inte på något vis i motsats till att vi samtidigt behöver rekrytera nya medarbetare." Bild: Meli Petersson Ellafi

Alliansen agerar medan Socialdemokraterna funderar

När allianspartierna i Halmstad lägger konkreta förslag för att agera, lägger Socialdemokraterna motförslag för att i stället fundera, skriver kommunrådet Ella Kardemark (KD) i en replik.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Halmstad, likt hela Kommunsverige, står inför enorma rekryteringsutmaningar. Fram till 2025 behöver Halmstads kommun rekrytera 2300 nya medarbetare för att kunna upprätthålla befintlig välfärd. Det är fler nya medarbetare än vad som faktiskt finns att tillgå.

Därför pågår långsiktigt strategiskt arbete med att vara en attraktiv arbetsgivare, erbjuda hälsosamma scheman, hitta smartare arbetssätt etc. Detta arbete står inte i motsats till att också lägga riktade och konkreta förslag.

Krissi Johansson (S) målar i sin debattartikel upp motsatser som alltså inte finns. Att värdesätta våra äldre medarbetare står inte på något vis i motsats till att vi samtidigt behöver rekrytera nya medarbetare.

Att lyckas med kompetensförsörjningen kan liknas vid ett recept som behöver flera olika ingredienser. Socialdemokraternas resonemang – att säga nej till premiemodellen med hänvisning till att det inte löser kommunens hela rekryteringsbehov – påminner om att säga nej till att tillsätta bakpulver i smeten med hänvisning till att bakpulver i sig inte blir en hel sockerkakssmet.

Ingen har påstått att endast bakpulver blir en hel smet. Men en sockerkakssmet utan bakpulver blir ju inte heller en hel sockerkaka.

Alliansens förslag om premiemodell är en helt frivillig möjlighet för medarbetare som passerar 65 år att kunna välja att stanna kvar ett tag till med möjligheten att själv kunna styra sin arbetstid samt att få en ekonomisk bonus.

Premiemodell är alltså bara en ingrediens i att få till en fullgod kompetensförsörjning.

Partiet Socialdemokraterna har en underlig strategi på alla nivåer – att fundera sig igenom kriser. 2015 såg vi hur partiet S nationellt funderade sig igenom en flyktingkris.

2020 ser vi nu hur partiet S lokalt tänker fundera sig igenom en rekryteringskris.

När ärendet om premiemodell var uppe i personal- och ledningsutskottet den 25 februari sa Socialdemokraterna ja till förslaget, med ett par ”men låt oss fundera lite till”-tilläggsyrkanden.

Det kommunstyrelsen förväntas besluta den 10 mars är att skicka ut förslaget på remiss till samtliga förvaltningar och bolag i kommunen. Även fackförbunden kommer bjudas in för att kunna ge värdefulla medskick.

Om det är någon fråga jag hade hoppats att Kristdemokraterna och Socialdemokraterna kunde enas i så är det att värdesätta våra äldre medarbetare, som med all sin kompetens och erfarenhet bidrar till trygga arbetsplatser.

Det känns tråkigt att det genom Kristina Johanssons debattartikel tydliggörs att så inte är fallet.

Ella Kardemark (KD)

kommunråd och ordförande i personal- och ledningsutskottet

Svar på Krissi Johanssons debattartikel, "En bonus förminskar den stora utmaningen", 3/3.