Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Att ge sig på småspararna med ett sådant ogenomtänkt förslag gynnar absolut ingen.”  Bild: Henrik Montgomery/TT
”Att ge sig på småspararna med ett sådant ogenomtänkt förslag gynnar absolut ingen.” Bild: Henrik Montgomery/TT

Alla svenskar borde ha en årslön på banken

Att ge sig på småspararna med ett sådant ogenomtänkt förslag gynnar absolut ingen. Det skriver moderaten Christofer Lundholm.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Har du någon gång sett programmet Lyxfällan? Det har nog de flesta gjort någon gång. Då är du också välbekant med budgettavlan. En sak som är gemensam för nästa alla deltagarna i programmet är att budgetposten som benämns sparande är tom. I undantagsfall sparar några få deltagare till sina barn eller till pensionen. Oftast har deltagarna hiskliga utgifter för lån.

I dag är det lättare än någonsin att ta just lån. Det är lättare än att strävsamt spara ihop ett kapital. Dessutom är det svårt att spara ihop ett kapital i Sverige om man har en vanlig medellön och det beror på de skyhöga skatter vi betalar. Speciellt på inkomster. Det är svårt att spara ihop ett ansenligt kapital i vårt land.

I en tid då många väljer att just låna pengar i stället för att spara skulle man ju kunna tycka att politiker borde göra allt för att få människor att spara. Att undvika att behöva låna och riskera att hamna i Lyxfällan.

Före detta statsminister Göran Persson (S) sa att ”den som är satt i skuld är icke fri”. Så rätt han hade! Då är det ju än viktigare att uppmuntra fler i befolkningen att spara.

Den tidigare borgerliga regering införde en typ av sparkonto som kallas investeringssparkonto (ISK). Kort sagt ger kontot sparare en skattemässig fördel och gynnar sparandet. Det är en god tanke som visat sig framgångsrik i praktiken.

Nu vill Socialdemokraterna begränsa hur mycket det går att spara i ett sådant konto. Max 100 000 till 200 000 kronor.

Varför vill Socialdemokraterna göra det svårare för småsparare att spara till sina barn och till pensionen? Varför vill de förhindra kvinnor från att spara ihop ett så kallat fuck off-kapital och unga människor att spara ihop till en kontantinsats?

Det svaret är Socialdemokraterna skyldiga över två miljoner svenska småsparare som sparar i så kallade ISK. Med sossarnas förslag blir det genast mycket svårare att spara och enklare att låna. Socialdemokraterna bidrar med ett sådant här förslag till att Lyxfällan får en strid ström av nya deltagare så räkna med att programmet får många fler säsonger. Och Sveriges befolkning blir fattigare.

Att ge sig på småspararna med ett sådant ogenomtänkt förslag gynnar absolut ingen. Det enda det leder till är att människor blir mindre ekonomiskt självständiga och mer beroende av staten. Något som alltid har varit Socialdemokraternas mål.

I stället behövs en politik som skapar möjlighet för varje svensk att ha en årslön på banken. Vi moderater kommer alltid värna människors ekonomiska frihet och oberoende genom lägre skatter på inkomster och sparande.

Christofer Lundholm (M)

ordförande för Moderaterna i Halmstad