”Läs ’Mannen som planterade träd’, promenera i Svarvareskogen och ge sedan ditt eget bidrag.”
”Läs ’Mannen som planterade träd’, promenera i Svarvareskogen och ge sedan ditt eget bidrag.” Bild: Privat

1800-talsskog visar vägen för klimatkrisen

Svarvareskogens naturreservat i Skummeslöv var en insats för framtiden. I dag är skogen ett föredömligt tänkande för att möta klimatkrisen. Det skriver debattören Göran Bäckstrand.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS

Johannes Carlsson, född 1836, var hantverkare på ett litet arrende vid Karupsbäcken i Östra Karup, och allmänt kallad Svarvaren. Han köpte också ett fäladsområde i Skummeslövsstrand där det låg ett stort flygsandsfält. Här planterade han med nästan övermänsklig energi skogsplantor som ofta översandades och dog. Men han fortsatte!

Kritiserad för detta sisyfosarbete var hans svar kort: ”Jag får ingen nytta av detta men efterkommande skall se att jag gjort en bra gärning.”

Svarvareskogens naturreservat i Skummeslöv var en insats för framtiden. I dag är skogen ett föredömligt tänkande för att möta klimatkrisen.

Bildning och folkbildning är lika nödvändiga som förr, när vårt land liksom alla länder ställs inför nya, ofta nygamla, centrala utmaningar för mänskligheten. Skogsplantering är en särskilt viktig åtgärd för att minska koncentrationen av koldioxid i atmosfären.

ANNONS

Det sker inte minst genom ett aktivt samspel mellan individuella och offentliga åtgärder.

Gunnar Wetterberg berättar i Skånes historia (del 3) om hur man planterade flygsandsfälten vid Ystad, i dag den kända Sandskogen. Exempel finns vidare från Bjärehalvön (Glimminge plantering) och Dalby.

Han tillägger att nuförtiden skulle nationalekonomer ha kallat liknande initiativ för ”överenskommelse för handel med planteringsskyldigheter” (jämför med EU:s handel med utsläppsrättigheter).

En av 1900-talets främsta franska författare, Jean Giono, skrev på 1950-talet en bok, ”L´homme qui plantait des arbres” (Mannen som planterade träd), som om han hade hört talas om Svarvaren i Östra Karup.

Boken är Gionos kortaste bok men har översatts och publicerats i många länder (i Sverige av Pontus Grate på Elisabeth Grate Bokförlag) och blivit den mest lästa och älskade av hans verk.

Gionos bok om en trädplanterande man, Elzéard Bouffier, är en fabel. En ensam människa åstadkommer med ”storslagen frikostighet och uthållighet” underverk. Jean Giono är en författare i tiden.

Läs ”Mannen som planterade träd”, promenera i Svarvareskogen och ge sedan ditt eget bidrag – individuellt eller som del av gemensamma eller offentliga åtgärder – för att som Greta Thunberg säger: Tänk och handla!

Se filmen om hennes väg in i världspolitikens centrum och fråga dig själv vad jag kan göra ensam – och tillsammans med andra.

ANNONS

Göran Bäckstrand

sommarboende i Skummeslöv sedan många år

ANNONS