Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vår organisation fick hyra lokaler i Kulturhuset under några år – vi trivdes och vår vision började ta form när vi blev utkörda.” Bild: Lina Salomonsson
”Vår organisation fick hyra lokaler i Kulturhuset under några år – vi trivdes och vår vision började ta form när vi blev utkörda.” Bild: Lina Salomonsson

”Överlämna Kulturhuset till oss och vi utlovar en blomstrande verksamhet”

Jag har alla de kunskaper samt nätverk som behövs för att kunna få Kulturhuset att fungera – men har tyvärr inte blivit kontaktad av de styrande. Det skriver Ulf Anderson, konstnärlig ledare för Internationella Gatuteaterfestivalen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Lämna över Kulturhuset till mej!

Ja – så där skulle man lite skämtsamt kunna komma med en rationell lösning på det ”problem” som är skapat kring Kulturhuset i Folkparken. Ärendet är draget i långbänk och skyms i dag av två andra lokala skandaler: egenmäktig skövling av strandskog samt det eventuella bygget av ett hotell som inte behövs.

Tydligen går det inte att hålla mer än två samtalsämnen i luften samtidigt? Återställ strandskogen och lägg ned hotellbygget – så kan vi övergå till det som borde vara viktigast för Halmstad just nu: det levande kulturlivet, som krymper och försvinner alldeles av sej själv.

Kommunen har till uppgift att ge goda förutsättningar för alla kulturyttringar och har dessutom gjort mängder av egna planer för detta genom åren – undertecknad har fungerat som såväl teaterchef (Halmstad) som kulturchef (Falkenberg) och känner väl till hur man arbetar – såväl från ”insidan” (kommunen) som ”utsidan” (kulturlivet).

Jag har alla de kunskaper samt nätverk som behövs för att kunna få Kulturhuset att fungera – men har tyvärr inte blivit kontaktad av de styrande. Kanske för att jag ju numera ”bara” är en fri kulturutövare, en av många entreprenörer med eget företag som farit illa i den rådande pandemikrisen. Snart är många av oss inte längre verksamma – är det ett önsketänkande från de styrande?

Sedan 25 år driver jag/vi (VTST) den Internationella Gatuteaterfestivalen i Halmstad – i ett gott samarbete med Kulturförvaltningen, Region Halland, olika statliga och internationella instanser vid tillfälle samt med flera lokala företag och föreningar. Detta märkliga år var vi en av de få kulturarrangörer som klarade av att bedriva sin verksamhet – fem gatuteaterdagar genomfördes – helt enligt de restriktioner som gällde. Inte mycket att skryta med egentligen …

För cirka sex sju år sedan slog vår organisation fast en plan: att bli den ledande inom området i landet samt att upprätta ett nationellt center för det som kallas ”street-performance” – och även erbjuda spelplatser för varieté och nycirkus. Vi skapade ett dokument – så väl Kulturförvaltningen som Region Halland undertecknade.

Tanken just då var att låta Halmstads teater vara detta centrum – men då jag aktivt motarbetades som teaterchef rann det ut i sanden. Själva tanken kvarstod dock.

Vår organisation fick hyra lokaler i Kulturhuset under några år – vi trivdes och vår vision började ta form när vi blev utkörda. De reservlokaler som erbjöds var undermåliga för vår verksamhet och i dag håller vi till i en container, uppställd hos den teknikfirma vi samarbetar med. En märklig situation för ett av Halmstads största återkommande kulturarrangemang.

Sammanfattningsvis:

Överlämna Kulturhuset till oss och vi utlovar en blomstrande verksamhet inom fem år – i ett gott samarbete med det övriga Kulturlivet, på alla dess nivåer.

Bevara Folkparksområdet och utveckla det till en fritids- och kulturoas. Låt Halmstads kommun ge företaget som nu äger marken ett nytt område där det är lämpligare att bygga bostäder samt bejaka för en gångs skull de företagare som faktiskt lever inom den expanderande kultursektorn.

Här behövs en tydlig samordning och jag/vi är beredda att ta den – ge oss uppdraget!

Ulf Andersson

konstnärlig ledare – Internationella Gatuteaterfestivalen/VTST