Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisskolan. För att öka kommunens samarbete med polisen föreslår Centerpartiet i Halmstad att poliser ska vara en del i undervisning i Lag och rätt i grundskolan. Bild: Henrik Montgomery/TT
Polisskolan. För att öka kommunens samarbete med polisen föreslår Centerpartiet i Halmstad att poliser ska vara en del i undervisning i Lag och rätt i grundskolan. Bild: Henrik Montgomery/TT

Öka tryggheten i Halmstad

De kriminella gängen måste stävjas och unga som är på väg in i kriminalitet måste fångas upp tidigt. Genom utökat samarbete med polisen och bättre belysning kan tryggheten öka. Det skriver förstanamnen på kommunlistan för Centerpartiet i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

I den årliga undersökningen av samhälle, opinion och medier (SOM) ingår bland annat frågan ”vilken eller vilka frågor eller samhällsproblem tycker du är viktigast i Sverige i dag?”. Denna gång är det brottslighet som ligger i topp med 41 procent. Det har inte hänt sedan undersökningar som denna startade 1979.

Det visar inte nödvändigtvis att våldet och kriminaliteten mot den enskilde ökat. Vad det däremot visar är att det finns en stor känsla av otrygghet hos många invånare, och kanske även en rädsla för att det gängkriminella våldet ska spridas över landet och att det till slut kommer drabba fler oskyldiga som kommer i gängens väg.

I Halmstad är det främst i centralorten samt i våra östra och södra stadsdelar som den grova brottsligheten finns och syns medialt, med dödligt våld mot enskilda, bilbränder och skadegörelse. Men i detta finns också den narkotikahandel som vi genom den pågående rättegången mot den så kallade ”Frennarpsligan” sett finns i alla delar av vår stad, både i city och våra västra stadsdelar och kringorter. Det syns inte lika tydligt men är en lika stor del i den grova brottsligheten som när vapen används och här har även den som brukar narkotika ett ansvar.

Det handlar dock inte bara om att stävja de kriminella gängen som säljer droger och använder vapen. Det handlar om att fånga upp de unga som är på väg in i kriminalitet tidigt och arbeta förebyggande. Det framgångsrika SSPF-samarbetet (Skola Socialförvaltning Polis Fritid) har ökat tryggheten i flera områden i Halmstad och det är viktigt att detta samarbete fortsätter. Exempelvis skulle poliser kunna vara del i undervisning i Lag och rätt i grundskolan.

Vi vill också ge kommunen ett särskilt ansvar för att stötta ungdomar för att förhindra återfall i kriminalitet.

För oss i Centerpartiet är det fyra saker som är viktiga för att skapa trygghet och stävja brottsligheten för den enskilde:

• Att polisen ska vara närvarande och skapa trygghet, oavsett var du bor

• Att se en ökning av antalet poliser och att de får stöd av polisvolontärer som avlastar och trygghetsvärdar/trygghetsvandringar som skapar en länk mellan polis och lokalsamhälle

• Att även mindre brott ska utredas i högre utsträckning

• Att satsa på belysning för att få bort mörka och otrygga stråk

Victor Rundqvist, Håkan Björklund, Jessica Geijer, Gzim Ramadani, Anna Ginstmark, Lars-Roland Svensson, Staffan Svensson, Marie-Helene Bergstrand, Annika Johansson Sävborg, Fredrik Jörgensen

Förstanamn på kommunlistan för Centerpartiet Halmstad