”Mycket tyder på att vi kommer att få leva med covid-19 länge och att vården måste klara av den och all vård som nu skjuts upp.”
”Mycket tyder på att vi kommer att få leva med covid-19 länge och att vården måste klara av den och all vård som nu skjuts upp.” Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Återhämtning är nödvändigt för vårdpersonal

Vi kräver en nationell samordning av sommarvården eftersom arbetsgivarna misslyckats med att ge våra medlemmar semester många somrar i rad. Det skriver två företrädare från Vårdförbundet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Sommaren är här men ändå är det många av Vårdförbundets medlemmar som ännu inte fått besked om sin semester eller har fått den flyttad och neddragen till tre veckors sammanhängande ledighet. Vi kräver nu att politiker nationellt, regionalt och lokalt tar ansvar genom nationell samordning av sommarvården.

Vårdens medarbetare behöver fyra veckors sammanhållen vila under juni, juli eller augusti om de ska orka både att hantera fler fall av covid-19, som spås komma under sensommar/hösten, samt den stora vårdskuld som nu byggs upp.

Vårdförbundet organiserar barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor som alla är nyckelgrupper för att vården ska fungera, särskilt i det ansträngda läge som följer av coronaviruset.

ANNONS

Vårens hårda tempo tar ut sin rätt och nu måste den lagstadgade rätten till semester respekteras, för att den enskilde ska få återhämtning och för vårdens kvalitet i längden. En pandemi sätter inte alla regler ur spel!

Ändå nås vi av rapporter från medlemmar som säger att: de inte får mer än tre veckors sammanhängande ledighet, flertalet missnöjda med arbetsgivarens hantering vid förflyttningar och ändringar av semesterförläggning och även de som sagt upp sig på grund av denna hantering.

Mycket tyder på att vi kommer att få leva med covid-19 länge och att vården måste klara av den och all vård som nu skjuts upp.

Vi kräver en nationell samordning av sommarvården – och har gjort så sedan pandemins början – eftersom arbetsgivarna misslyckats med att ge våra medlemmar semester många somrar i rad.

Vi vill också se mer handling från ansvariga politiker i Region Halland och kommunerna! Finansministern har varit tydlig med att regeringen ställer de ekonomiska resurser som behövs till förfogande – hur tänker ni använda de resurserna

Hyr in personal även om det blir dyrt, det kommer att löna sig i längden. För att kunna ge en god och säker vård behöver personalen ta hand om sin egen hälsa – och då är vila och återhämtning efter ”coronavåren” en nödvändighet.

ANNONS

Margot Kamruddin

till förordnad ordförande, Vårdförbundet avdelning Halland

Sineva Ribeiro

ordförande, Vårdförbundet

ANNONS