Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Christofer Bergenblock, kommunalråd i Varberg tillika ledamot i partistyrelsen, har under den gångna veckan intervjuats i flertalet tidningar och radiokanaler om hur han som man, kan utses till Årets Centerkvinna.” Bild: Annika Karlbom
”Christofer Bergenblock, kommunalråd i Varberg tillika ledamot i partistyrelsen, har under den gångna veckan intervjuats i flertalet tidningar och radiokanaler om hur han som man, kan utses till Årets Centerkvinna.” Bild: Annika Karlbom

Även individen har ett ansvar för jämställdheten

Det är självklart att den person som prisas för jämställdhetsarbete inte behöver tillhöra ett visst kön. Det skriver centerpartisterna Annika Johansson Sävborg och Anna Roos.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Är jämställdhet en kvinnofråga? Naturligtvis inte. Men med tanke på den uppmärksamhet som det blivit i veckan kring utmärkelsen Årets Centerkvinna i Halland, som i år gick till en man, så kan man undra.

Christofer Bergenblock, kommunalråd i Varberg tillika ledamot i partistyrelsen, har under den gångna veckan intervjuats i flertalet tidningar och radiokanaler om hur han som man, kan utses till Årets Centerkvinna. Han har tydligt förklarat att han känner sig hedrad och att utnämningen snarare visar på att Centerkvinnorna har kommit långt när det gäller jämställdhet.

Motivering till att han fick priset var bland annat hans oförtröttliga arbete för jämställdhet och jämlikhet och att han aldrig tvekar på att ta debatten i så väl fullmäktigeförsamlingar som massmedia, som till exempel nu i samband med denna utmärkelse.

Centerkvinnorna i Halland har delat ut priset Årets Centerkvinna sedan 2005. Bland tidigare pristagare märks Mari-Louise Wernersson och Gunnel Bengtsson, båda tidigare kommunråd och Helene Andersson, nuvarande regionråd.

Inte någon gång tidigare har detta uppmärksammats i medierna och omvärlden på det sätt som skett nu. Det är lätt att tänka att det behövs en man för att frågan om jämställdhet ska bli viktig. Men så kan det väl inte vara, eller?

Vi väljer att tänka att det behövs både kvinnor och män för att uppnå ett jämställt samhälle, och att detta är något vi vill göra tillsammans. Därför är det självklart att den person som prisas för jämställdhetsarbete inte behöver tillhöra ett visst kön.

Som politiker har man en möjlighet att göra skillnad och fatta beslut som berör många individer. Men jämställdhet handlar också om att som enskild individ vara uppmärksam på hur vi behandlar varandra, oavsett kön och bakgrund, i varje del av livet.

I hemmet, i skolan, på jobbet, på fritiden, i vårt dagliga umgänge. Vi har alla ett ansvar.Tillsammans gör vi skillnad.

Annika Johansson Sävborg (C)

ordförande Centerkvinnorna Holm

Anna Roos (C)

oppositionsråd Hylte