Är SD och M nöjda med utvecklingen?

I sak finns inget gott med att Arbetsförmedlingen lämnar Hyltebruk. Politiskt blir det dock tydligt vad det högerkonservativa alternativet i svensk politik innebär för landsbygden, skriver Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Från veckan efter valet i förra året fram till regeringsbildningen den 21 januari i år leddes landet av en övergångs­regering. En regering som enligt svensk lag inte får lägga politiska förslag eller ta sakpolitiska initiativ.

Under den tiden passade Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna på att rösta genom en statsbudget för 2019 som nu får stora effekter ute i landets kommuner.

Som en direkt konsekvens av ett drastiskt minskat anslag till Arbetsförmedlingen varslades 4 500 anställda inom myndigheten om uppsägning i början av året. Nyligen meddelades att Arbetsförmedlingen stänger 132 kontor runt om i landet.

I södra Halland försvinner kontoren i Hyltebruk och Laholm. För Hyltes del försvinner den sista statliga myndigheten, förutom polisen, från kommunen. I Hyltebruk försvinner 13 statliga jobb. Den budget som M, SD och KD röstade genom slår med precision mot landets minsta kommuner.

ANNONS

Från den politiska majoritetens sida i Hylte kommer vi göra vårt yttersta för att mildra effekterna för våra kommuninvånare. Vi har redan bjudit in Arbetsförmedlingens ledning för att diskutera hur vi tillsammans kan hitta nya lösningar för Hyltes bästa.

Önskemålet om en etablering av ett nytt statligt servicekontor i Hyltebruk är redan framfört till ansvarig minister. Vi har även lanserat iden om att även kommuner ska kunna utföra Arbetsförmedlingens tjänster mot ersättning. I vårt fall skulle det innebära att den lokala servicen behålls och att ett antal arbetstillfällen räddas.

I sak finns inget gott med att Arbetsförmedlingen lämnar Hyltebruk. Politiskt blir det dock tydligt vad det högerkonservativa alternativet i svensk politik innebär för landsbygden och landets små kommuner.

När Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna sätter dagordningen lämnas landsbygdens befolkning i sticket.

Jag hoppas att Hylte kommuns lokala SD- och M-företrädare, Stina Isaksson (SD) och Bo Gunnar Åkesson (M), är nöjda med utvecklingen. För det är faktiskt deras politik som nu genomförs.

Ronny Löfquist (S)

kommunstyrelsens ordförande Hylte kommun

ANNONS